Hlavní obsah

Údolí Stubaital je královstvím sněhu a věčného ledu. Děti do deseti let tu lyžují zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší a nejvýše položené ledovcové lyžařské středisko v Rakousku je proslulé vstřícností k rodinným dovoleným. „Family-friendly“ infrastrukturu doplňuje bezpočet atrakcí a aktivit pro nejmenší caparty, školáky i teenagery. Po stubaiských svazích se vine celkem 35 převážně přehledných a mírných sjezdovek i sportovních tratí a kolem nich se prostírají téměř nekonečné terény na freeride.

Foto: Roman Zvarič

Lyžařské středisko na ledovci Stubai je vstřícné k rodinám.

Článek

Ledovec Stubai garantuje dostatek přírodního sněhu a vynikající podmínky pro lyžaře i snowboardisty v období od časného podzimu až do pozdního jara. Naše výprava si naplánovala inspekční cestu do zdejšího skiareálu nedaleko Innsbrucku na první prosincový víkend, kdy – kdo to mohl předem tušit – mimořádně vydatná čerstvá pokrývka zasypala nejen rakouské, ale také české luhy a háje.

Samotný ledovec leží až na samém konci údolí Stubaital uprostřed pohoří, ze kterých se tyčí k obloze více než stovka třítisícovek. V údolí má svůj domov pět vesnic: Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg. My jsme se ubytovali v první z nich, která je od ledovce vzdálená asi 15 kilometrů. Ráno vstáváme časně, protože lanovky začínají jezdit už v 8:30 hodin a později bývá obsazené nejbližší parkoviště.

Až k nejvýše položené restauraci

Nahoru do „Království sněhu“ míří dvě lanovky – Gamsgartenbahn jezdí na Gamsgarten (2620 m n. m.), který je hlavním centrem skiareálu, a Eisgratbahn na ještě výše položený Eisgrat (2900 m n. m.). Volíme druhou možnost a zhruba po pětadvaceti minutách vystupujeme v ploché kotlině, kam stéká několik modrých tratí.

Nejmodernější lyžařská země chce být stále atraktivní a zároveň „zelená“

Cestování

Hned na úvod se chceme podívat na nejvyšší místo dostupné na lyžích, a tak přejedeme na lanovku Schaufeljochbahn a za chvíli se už fotíme u její horní stanice jen kousek pod vrcholem Schaufelspitze (3333 m n. m.). V těchto místech je nejen nejvýše položená restaurace v Rakousku (Jochdohle, 3150 m n. m.), ale také kaplička a vyhlídková plošina Top of Tyrol – momentálně bohužel zavřená kvůli nečekaným přívalům sněhu.

Na svahu pod námi je vyhlášený Snowpark Stubai ZOO s desítkami překážek a opravdu hodně velkými skokánky. Chvilku si zaskáčeme, sjedeme pár railů a pak se pomalu přesouváme zpět na Gamsgarten, kde je jediná zdejší černá pista nazvaná Daunhill. Spouští se z míst pod vrcholem Daunkopf (3225 m n. m.) a její sklon místy dosahuje až 60 procent. Evidentně vzbuzuje respekt, protože kromě naší výpravy zde sviští jen asi půltucet dalších jezdců.

Foto: Roman Zvarič

Vyhlídková plošina Top of Tyrol může být při nadměrně štědré sněhové nadílce uzavřená.

Zbytek dopoledne brousíme červenomodré tratě nad Gamsgartenem a po obědě v samoobslužné restauraci Eisgrat zamíříme na tréninkové slalomářské sjezdovky podél dvojice kotev Daunferner.

Desetikilometrový sjezd

Stubaiskou specialitou je desetikilometrový sjezd Wilde Grube s převýšením 1500 metrů. Trať tvoří celkem tři na sebe navazující sjezdovky: modrá č. 7 Daunferner, červená ski route č. 14 Wilde Grub´n a modrá č. 27 Skiweg Mutterberg. Je to hezká trasa, ale stojí nás opravdu hodně sil. Jedeme si proto „odpočinout“ na dvě svižné modré pisty u lanovky Fernau a ty nás nakonec baví nejvíc. Jsou totiž tak trochu zastrčené až na okraji skiareálu a díky tomu zůstávají liduprázdné.

Foto: Roman Zvarič

Stubaiskou specialitou je desetikilometrový sjezd s převýšením 1500 metrů.

Foto: Roman Zvarič

Výhledy na okolní vrcholky se jen tak nezají.

Freeridingu nikdo z naší výpravy neholduje, a tak se držíme vyznačených sjezdovek. Nicméně pokud mezi vyznavače jízdy ve volném terénu patříte, pak vězte, že zdejší vyhlášený program Powder Department zahrnuje freeridingové trasy, kontrolní body, špičkové tréninkové zázemí pro kurzy lavinového vyhledávání nebo mapu s třinácti tratěmi včetně GPS souřadnic.

Rodiny s menšími dětmi mohou na ledovci využít lyžařský tábor BIG Family Ski, kde se pod dohledem instruktorů hovořících několika jazyky včetně češtiny spolehlivě naučí vykroužit první obloučky. Součástí tábora je školka na hlídání capartů již od tří let a speciální dětská restaurace. Pokud se o své potomky postaráte sami, pak s nimi můžete zamířit třeba na BIG Family boardercross u lanovky Murmelebahn, BIG Family fun slope u sjezdovky 1b nebo BIG Family slalom u vleku Kidzlift. A jak jsme zmínili v titulku, děti do deseti let mají skipas zdarma.

Běžky i vánoční trhy

Celková plocha značených sjezdovek činí 205 hektarů. Ale to zdaleka není všechno. Pro zdatné běžkaře je na Gamsgartenu - v úctyhodné nadmořské výšce 2600 metrů - připravena dvoukilometrová stopa. Adepty horolezectví pak potěší ledová lezecká věž.

A v případě opravdu špatného počasí na ledovci se nabízejí tři menší skiareály v údolí - Schlick 2000, Serlesbahn a Elferlift. V prvním z nich je od začátku prosince v provozu zbrusu nová lanovka Galtbergbahn. Po celodenním lyžování láká k návštěvě akvapark StuBay s vnitřními i venkovními bazény, skluzavkami a velkým saunovým světem.

Foto: Roman Zvarič

Na Stubai mohou vyrazit i běžkaři. Stopy jsou pro ně přichystány v nadmořské výšce 2600 metrů.

Tipem na zastávku cestou domů – nebo cestou na Stubai - jsou nádherné vánoční trhy v Innsbrucku. Letos se jich koná hned šest, včetně hlavního na náměstí přímo pod ikonickou Zlatou stříškou, „horského“ ve čtvrti Hungerburg nad městem, kam jezdí lanovka se stanicemi od architektonické superstar Zahy Hadid, nebo trhu na nábřeží s obřím stromem zdobeným křišťály Swarowski.

Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě najdete i tam, kde byste je nečekali

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám