Hlavní obsah

Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě najdete i tam, kde byste je nečekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li evropské metropole zažít v jejich nejnačančanějším období, vyrazte v období adventu. Vánoční osvětlení, sníh a omamně voňavé horké nápoje dodávají městské turistice onu pověstnou jiskru a způsobí, že na výlet třeba jen o prodlouženém víkendu hned tak nezapomenete. Kam se po Evropě vydat za kouzelnou atmosférou?

Foto: Profimedia.cz

Kam na nejkrásnější vánoční trhy? Třeba do Vratislavi.

Článek

Rozsvícený Lucern

V půvabném švýcarském městě si vánoční osvětlení užijete hned dvakrát, zrcadlí se totiž na hladině Lucernského jezera. Majestátní štíty zasněžených hor v pozadí pak dokreslují veskrze pohádkovou atmosféru.

Lucern je navíc ideální jak na městské kulturní kratochvíle, tak na zimní sporty v okolí - od lyžování a běžkování přes bruslení a sáňkování až po zimní túry.

Koho lákají především vánoční kulisy, rozhodně nebude zklamán. Lucern se v prosinci mění v město světel. Vůně svařáku a sladkých pochutin se line hned z několika vánočních trhů ve městě. Franziskanerplatz hostí ten nejznámější, který se v barevných dřevěných domečcích na náměstí koná od 1. do 21. prosince.

Kde chtějí lidé trávit Vánoce? Vede Londýn, Praha je pátá

Cestování

Uprostřed provoněného jiskřícího náměstí se nachází největší adventní věnec středního Švýcarska s průměrem čtyři metry zdobený stovkami světel a čtyřmetrovými adventními svíčkami. Tamější řemeslné výrobky jsou pak ideálním stylovým dárkem, který seženete i na poslední chvíli.

Foto: Luzern Tourism LTAG

Lucern zdobí i obří adventní věnec.

Prvního ledna ve 20:15 pak město rozzáří velkolepý ohňostroj nad Kapellbrücke, nejstarším zastřešeným dřevěným mostem v Evropě. A kdo by to nestihl do konce roku, má šanci užít si rozzářené město i v lednu. Od 11. do 21. 1. se v Lucernu koná oblíbený festival světel Lilu Light Festival Lucerne.

Okouzlující Vratislav

Třetí největší město Polska si prý získá srdce každého, kdo jej navštíví. Metropole rozkládající se na řece Odře se skládá z dvanácti ostrovů, najdete v ní 130 půvabných mostů a více než 40 parků. A svátečně ozdobená zeleň vypadá o Vánocích ještě lépe než jindy.

Gotická architektura města dotváří adventní atmosféru a překvapí i barvitost tamních aktivit. Kdykoli v roce v něm můžete navštívit nejstarší zoo v zemi, Muzeum trpaslíků či japonskou zahradu.

Foto: Profimedia.cz

Vratislav okouzlí nejen o Vánocích.

Většina vánočních trhů ve městě je navíc vyjma 24. a 25. prosince otevřená až do 7. ledna. Najdete je na Rynku, půvabném hlavním vratislavském náměstí, jež bývalo jedním z největších středověkých tržišť Evropy, na snad ještě hezčím Solném náměstí a v ulicích Świdnicka a Oławska.

Určitě ochutnejte tradiční uzený oštěpek s brusinkami, obojím jsou totiž Poláci vyhlášení. Mezi další speciality patří nesčetné klobásy, bramborové palačinky či bigos z kysaného zelí, masa a vícera koření.

Do Porta nejen za vínem

Pro návštěvu jedné ze dvou nejjiskřivějších portugalských metropolí snad neexistuje nic jako špatný termín. Porto je neoficiálním hlavním městem severu země a je vyhlášené nejen fortifikovaným vínem, po němž má jméno, ale i skvělým jídlem.

Opulentní město láká na malebné výhledy přes řeku Douro a krásné historické centrum. Vzhledem k příznivějším teplotám Porto také více přeje venkovním vystoupením.

Vánoční akce se konají v srdci města na Avenida dos Aliados, které je opět dějištěm skvělých koncertů. Dále v městském parku a zahradě Jardim da Cordoaria, jež se proměnila v začarovaný les. Přes cestu se nachází volně přístupné kluziště.

Foto: Profimedia.cz

Porto v minulých letech zdobil i největší vánoční strom v Evropě se třemi miliony světýlek.

Vánoční trh Alegria se v historickém centru Praça da Batalha koná od 1. až do 30. prosince a nebudou chybět jak tradiční dřevěné stánky se vším hezkým a dobrým, tak ani Santa Claus, který se bude fotografovat s dětmi a poslechne si jejich nejtajnější vánoční přání.

Designový vánoční trh čeká na návštěvníky na Avenida das Tílias v zahradách Palácio de Cristal. Od 1. do 23. prosince budou ke zhlédnutí betlémy, k poslechu koncerty a mezi stánky s designovými dárky nebudou chybět mobilní restaurace ani tradiční horká čokoláda a samozřejmě portugalská vína.

Za salcburskými skvosty

Barokní Salcburk se svými architektonickými skvosty stále vypadá trochu jako z obrazu z Mozartova života. A když paláce s půvabnými kopulemi na břehu řeky zasype sníh a pevnost Hohensalzburg svými masivními světlými zdmi září na kopci za ním, jedná se o dokonalou zimní kulisu.

V rámci Zimního festivalu město od 29. listopadu až do 7. ledna jako každoročně hostí cirkusové umělce z celého světa. Od 1. do 17. prosince v Grosses Festspielhaus vystupují zpěváci, hudebníci i dětské sbory s adventními koncerty.

Foto: Profimedia.cz

Historie salcburských vánočních trhů sahá až do 15. století.

Ty nejstarší a největší adventní trhy ve městě se konají od 23. listopadu do 1. ledna na Domplatzu a Residenzplatzu a jejich historie sahá až do 15. století. V půvabných stáncích čekají výrobky uměleckých řemesel, suvenýry i regionální pochutiny. Velmi oblíbené je tradiční salcburské troubení na věži, které se během adventu koná každý čtvrtek a sobotu. Po Vánocích se pak trh promění v silvestrovský.

Dalším populárním trhem je Hellbrunner Adventzauber na předměstí Salcburku od 23. listopadu do 24. prosince. Tradiční stánky jsou rozesety na nádvoří renesančního letohrádku salcburských arcibiskupů a v přilehlé aleji. Ke zhlédnutí jsou umělecká řemesla a vyřádí se tam zejména děti, které mohou hladit a krmit zvířata nebo jezdit na ponících. Dospělí a starší děti si mohou sami upéct dobroty nad ohněm. Slavnostně ozdobený letohrádek se zrcadlí na hladině jezírka a dotváří vánoční atmosféru.

Do Trentina na lyžování zdarma i vyladěné adventní trhy

Cestování

Záhřeb pro páníčky i huňaté čtvernožce

Čtete správně, Chorvatsko Čechy neláká jen v létě. Vánoční trhy v Záhřebu jsou opakovaně vyhlašovány jedněmi z nejlepších v Evropě a můžete si vybrat z celkem 25 jen v samotném městě. Sváteční atmosféru si tam můžete vychutnat od 2. prosince až do 7. ledna. Celým Záhřebem se v tomto období line vůně skořice a hřebíčku, která se pojí s tradičními sladkostmi.

Foto: Profimedia.cz

Záhřebský vánoční trh byl tři roky po sobě vyhlášen nejlepším v Evropě.

Vánoční Záhřeb ale nepotěší jen lidské návštěvníky, jako město přátelské pro psy nabízí i řadu aktivit, jež lze bez problémů absolvovat s chlupatými společníky. Kromě procházek po adventních trzích se jedná o návštěvu muzeí či socializaci v tamních hospůdkách. Některé adventní akce jsou připraveny speciálně pro psy.

Mezi oblíbené lokální pochoutky, jimiž budou stánky přetékat, patří domácí vepřové klobásy, zelné listy plněné mletým masem, rýží a kořením v rajčatové omáčce, pečivo plněné sýrem a smetanou a smažené koblihy sypané cukrem, polité čokoládou či karamelem. Nezapomeňte ochutnat medové cukroví medenjaci.

Perníkový Bergen

Zasněžený Bergen jako by vypadl z pohlednice propagující Vánoce. Nejstarší hanzovní část města s názvem Bryggen se honosí bezmála šedesáti dřevěnými pestrobarevnými domky na mořském břehu, připomínajícími obří betlém.

Mezi adventní aktivity okouzlujícího města patří návštěva Perníkového městečka, které je největším svého druhu na světě. Voňavý perník ve tvaru domů, hradů, kostelů a kolotočů peče bezmála polovina města a můžete jej v centru obdivovat od 18. listopadu do 31. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Historická hanzovní čtvrť Bergenu je jako z pohádky po celý rok, o Vánocích ještě o chlup víc.

Adventní trh se od 1. do 22. prosince koná v areálu na Festplassen a nemohou chybět lokální pochoutky ani řemeslné výrobky umělců z celého Norska. A kdo má rád severské země, ví, že tamní design je téměř nepřekonatelný.

Každou předvánoční neděli si na Fløyenu, jedné ze sedmi hor obklopujících Bergen s nádherným výhledem na město, můžete užít obří svíčky a vánoční les s 24 ekologicky ozdobenými stromky, o což se postaraly děti z tamních škol. Nezapomeňte si vzít sáně nebo boby, dolů to bude pořádná jízda.

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

Vánoční trhy 2023: Kdy a kde jsou v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších českých městech

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám