Hlavní obsah

Rakouský Zillertal je láska na první pohled. Nudit se tu nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokteré místo v Rakousku nabízí tolik možností vyžití jako Zillertal. Tyrolské údolí ležící necelou hodinu od Innsbrucku nadchne všechny milovníky outdoorových aktivit, a to v létě i v zimě. Výhledy, lyžování, jízda na běžkách či saních, túry v křupajícím sněhu i gastronomické zážitky. Zillertal je zkrátka láska na první pohled.

Foto: Profimedia.cz

V Zillertalu se nachází i ledovec Hintertux. Ten je jediným místem v Rakousku, kde se lyžuje celoročně.

Článek

Zillertalské údolí se dělí na čtyři regiony: Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach a Tux-Finkenberg. Na lyžaře tu dohromady čeká celých 544 kilometrů sjezdovek. Jen pro srovnání; největší lyžařská oblast v Rakousku Ski amadé nabízí 760 kilometrů sjezdovek, a to je navíc rozprostřena přes několik spolkových zemí. Dobře to ilustruje vybavenost Zillertalu, kde se tak ohromné množství lyžařských svahů koncentruje na mnohem menším prostoru.

Zillertal dokáže uspokojit zdatné i méně zdatné lyžaře, protože nabízí dostatek sjezdovek všech obtížností, ačkoli středně náročné červené jednoznačně převládají. Nutno podotknout, že vzhledem k popularitě údolí tu bývá poměrně rušno. Osamělé brázdění po svazích je tedy spíše zbožným přáním než realitou. Na druhou stranu tu lze zakoupit skipas s platností po celém údolí, díky kterému mají návštěvníci přece jen větší manévrovací možnosti a mohou si zároveň vyzkoušet více středisek a najít to nejvhodnější pro své potřeby.

Rakousko umí překvapit i někoho, kdo ho projezdil křížem krážem

Podcasty a pořady

V Zillertalu se mimo jiné nachází i ledovec Hintertux, jediné místo v celém Rakousku, kde se lyžuje celoročně. Jen tady najdete 60 kilometrů sjezdovek, zejména červených, a o jistotě kvalitního sněhu nelze pochybovat. Vyjet lze až na vrchol v nadmořské výšce 3250 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Údolí se nachází necelou hodinku jízdy od Innsbrucku.

Hintertux ovšem není známý pouze celoročním lyžováním, ale také svými ledovými jeskyněmi, které lákají i v létě na chodby s rampouchy či na plavbu po ledovcové řece. V jednom ze zdejších jezírek si mohou otužilí návštěvníci třeba i zaplavat. Je to ale výzva pro ty nejotrlejší, protože i v létě se teplota vody drží kolem nuly.

Vzhledem ke svojí velikosti je Zillertal vhodný i pro rodiny s dětmi, v regionu čeká řada areálů pro ratolesti, ale také osm snowparků a funparků, kde mohou ti zdatnější trénovat nejrůznější skoky a triky. Stejně tak tu jsou k dispozici freeridové tratě.

Zábava i bez lyží

Nutno podotknout, že Zillertal, ačkoli nabízí velké množství sjezdovek, nemusí být nutně jen destinací pro lyžaře. Na lyže nemusejí návštěvníci vlastně ani stoupnout. Vyměnit je lze třeba za sáně, pro které je v údolí 15 drah s celkovou délkou 48 kilometrů. A pokud jste někdy zkoušeli sáňkovat v Alpách, pak jistě víte, že to je mnohdy stejný adrenalin jako lyžování.

Foto: Profimedia.cz

V Zillertalu čeká na lyžaře přes 500 kilometrů sjezdovek.

Kdo by si chtěl některý ze zdejších vrcholů poctivě vyšlápnout, tak klidně může. Zillertal totiž láká také příznivce skitouringu, což je méně náročná forma skialpinismu. Na výběr je opět široké množství tras různých obtížností i podle fyzické zdatnosti zájemců. Šlapat ale nemusíte jen do kopce, protože regionem vede také 460 kilometrů klasických turistických tras.

Samozřejmostí jsou zastávky na horských chatách, které kromě rustikálnějších a sytých jídel nabízejí i zážitkovou gastronomii. Na tu koneckonců láká i řada restaurací rozesetých v údolí. Množství z nich se pyšní prestižním oceněním Gault Millau. Důraz se tu klade na lokální suroviny a poctivé zpracování. A existuje něco příjemnějšího než se dobře najíst s výhledem na zasněžené vrcholky Alp?

Rakouský Obertauern umí být divoký. Alternativou je klidnější Lungau

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám