Hlavní obsah

Tyrolsko je srdcem Alp. Lyžařům nabízí přes tři tisíce kilometrů sjezdovek

Tisíce kilometrů sjezdovek, několik ledovců, velké areály, kde se lze odvázat, ale i komorní střediska, kde si lze vychutnat klid v obklopení hor. Tyrolsko je bez nadsázky rájem pro aktivní zimní dovolenou. A díky velkému množství lyžařských škol je vhodné i pro naprosté začátečníky, kteří ocení nejen zdejší scenérii, ale i řadu českých instruktorů.

Foto: Profimedia.cz

Tyrolsko je domovem několika ledovců. Jedním z nich je Stubai.

Článek

Prakticky celé území Tyrolska pokrývají Alpy. Hory, příroda a lyžování jsou proto hluboce zapsány v DNA této spolkové země, která je rozdělena na pět hlavních regionů. Přestože její celková rozloha činí přes 12 tisíc kilometrů čtverečních, obydlená je pouze osmina, což dobře ilustruje, že je zdejší krajina z velké části panenská a nedotčená. Téměř čtvrtina Tyrolska je chráněnou krajinou oblastí.

Tyrolsko je domovem více než 500 třítisícovek a rovněž několika ledovců. Nachází se zde například Hintertux, který je jediným střediskem v Rakousku, kde se dá lyžovat celoročně. Ledovec, který je situován v údolí Zillertal, nabízí necelých padesát kilometrů sjezdovek, zejména červených, a záruku kvalitního sněhu. Milovníci dlouhých sjezdů tady mohou v zimě vyrazit na dvanáctikilometrovou trať s převýšením 1750 metrů, která vede až do údolí.

Díky svému celoročnímu provozu je Hintertux populárním místem, kde si lyžaři mohou prodloužit sezonu nebo ji naopak zahájit s předstihem. Nabízí také kýžené zchlazení během parného léta.

Naučit se lyžovat v dospělosti? Jde to i v Alpách

Cestování

Počtem kilometrů sjezdovek náleží ledovci druhá příčka, a to po středisku Sölden, které se pyšní hned dvěma ledovci. Jde o jedno z nejznámějších i nejoblíbenějších středisek v Rakousku, čemuž neodpovídá jen kvalita, ale i ceny. I když o tolik dražší než jinde v Tyrolsku tu skipasy nejsou. Denní permanentka vyjde na 68 eur, což je asi 1650 korun.

Sölden potěší hlavně lyžaře, kteří touží po nenáročných sjezdech, protože většina místních tratí, takřka 50 procent, je modrých. Třetinu pak tvoří červené a 19 procent jsou černé. Dohromady tu je 142 kilometrů sjezdovek, což je nejvíc ze všech ledovců. Nacházejí se zde i jedny z nejmodernějších lanovek v Rakousku.

Zbylými ledovci jsou Stubai se 41 kilometry sjezdovek, Pitzal se stejným počtem, a Kaunertal, který jich nabízí celkem 30.

Foto: Profimedia.cz

Ischgl proslul svými divokými večírky.

Jedním z významných středisek v Tyrolsku je také Ischgl, který z jihu sousedí se Švýcarskem a dále na západ s rakouskou spolkovou zemí Vorarlbersko. Ischgl je ideální pro lyžaře, kteří si kromě parádních sjezdů chtějí užít zábavu i mimo svahy. Malé městečko po soumraku značně ožívá a zdejší après-ski je vyhlášené a velmi divoké. Nachází se tu množství barů, hospod i restaurací. Pokud se další den probudíte s nepříjemným bolením hlavy a kocovinou, čerstvý horský vzduch je jedním z prostředků na její zahnání.

Známé je také středisko Kitzbühel, které se nachází zase na východní straně Tyrolska. To sice nenabízí tak monumentální nadmořskou výšku jako ledovce, ale zase to kompenzuje dostatečným množstvím sjezdovek, kterých je tu 179 kilometrů. Modré pak se 101 kilometry převládají. Jezdí se tu také jeden ze závodů Světového poháru FIS v alpském lyžování, a to již od roku 1931.

Stranou od davů

V Tyrolsku si lze nicméně zalyžovat stranou od všech davů a gigantických středisek. Skutečně malých rodinných areálů je tu spousta, nutno podotknout, že některé jsou opravdu velmi komorní. Třeba Nordkette v Innsbrucku nabízí pouhých 11 kilometrů, ale zase může mnoho lidí nalákat na blízkost tyrolské metropole, kde se lze po vyzutí z lyží věnovat dalším aktivitám.

Foto: Profimedia.cz

V lyžařských školách často učí čeští instruktoři.

Ty nejmenší areály nabízejí řádově jednotky kilometrů sjezdovek. Například středisko Umhausen-Niederthai má čtyři kilometry, Skilifte Knittel tři a Skilifte Lärchenchof, Erpfendorf pouhé dva. Možná ale právě těmito menšími oblastmi vezmou zavděk rodiče, kteří tu budou moci naučit ratolesti první lyžařské krůčky.

Tyrolsko nabízí navíc přes 390 lyžařských škol, do kterých se často zapojují nejen děti, ale i dospělí, kteří na lyžích nikdy nestáli. Výhodou je, že tu můžete narazit i na řadu českých instruktorů, což první pohyb na lyžích značně usnadňuje.

Rakouský Zillertal je láska na první pohled. Nudit se tu nejde

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžování a snowboarding v zahraničí od CK

Může se vám hodit na Zboží.cz: Snowboardové potřeby, Lyžařské potřeby

Reklama

Výběr článků

Načítám