Hlavní obsah

Ve Schladmingu se lyžuje ve velkém stylu. Nezapomínají tu ani na děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky kilometrů sjezdovek, kterým vévodí populární rakouský ledovec Dachstein. Návštěvníkům Schladmingu nabízí i vyžití mimo svahy. Nachází se na něm dobře známé vyhlídky nebo jeskyně s úchvatnou výzdobou. Ta zejména v létě nabízí příjemný únik před horkem, v zimě zase dotváří kouzelnou pohádkovou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Schladming-Dachstein je díky dobré dojezdové vzdálenosti populární i mezi Čechy.

Článek

Centrem lyžařské oblasti Schladming-Dachstein, která je součástí regionu Ski amadé, je malebné městečko Schladming. Z něj mohou lyžaři vyrazit za sjezdy přes čtyři vrcholy, které jsou orientované na sever, a sníh je tu proto pevný a dobře sjízdný i v odpoledních hodinách. Tratě na horách Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm jsou si podobné náročností, většina z nich je červená a ideální pro lyžaře, kteří holdují sportovnějším sjezdům, ale rádi si dopřejí i čas na kochání.

Navzdory tomu, že je středisko moderní, dobře upravené a díky tomu i velmi frekventované, nezapomínají tu ani na děti. V regionu je mnoho sjezdovek vhodných pro nejmenší, kteří se tu během několika dní mohou dobře otrkat a užít si zábavu v místních parcích. Třeba v galské vesničce Galsti Kinderland inspirované Asterixem, Obelixem a jejich římskými soky.

Množství cvičných svahů a dětských parků se nachází také v okolí vesničky Ramsau, která disponuje i vlastními sjezdovkami. Nejde o žádnou velkou oblast, ale je to ideální místo pro ty, kteří se chtějí věnovat také běžkám. Vedou odsud totiž více než dvě stovky běžeckých tratí různých délek i obtížností.

Lyžaři se nemusejí bát. Ve velkých alpských střediscích je sněhu dost

Cestování

Podobně komornějších středisek je v okolí Schladmingu více, vybere si tu snad každý. Jde třeba o areály Galsterbegalm, kde se nachází zmíněná galská vesnička, ale i o Riesneralm, Planneralm, které na rozdíl od houpačky ve Schladmingu disponují méně přeplněnými sjezdovkami. Jelikož jsou areály součástí oblasti Ski amadé, lze využít jednotný skipas a vyzkoušet si lyžování na různých místech.

Návštěvníci by však neměli minout ani samotný Dachstein, kde se nachází velký snowpark i několik dalších tratí. Klidně tu ale můžete úplně vyzout lyže a projít se třeba po visutém mostu Sky Walk a sestoupit na vyhlídku zvanou Schody do nicoty. Velkým lákadlem je pak procházka rozlehlou ledovou jeskyní na hoře Krippenstein.

Výšlap, pak sjezd

Pokud jsou pro vás sjezdovky vhodné pro děti, dojezdová vzdálenost a dostupnost rozhodujícími faktory, je jednou z mnoha ideálních oblastí také Saalachtal v Salcbursku. Vřelý přístup k rodinám tu hraje prim, stejně tak cenově dostupné skipasy nebo přehledné kopce vhodné nejen pro absolutní začátečníky, ale i pro ty, kteří si lyžování potřebují po delší době připomenout. Jde o údajně nejpřátelštější letovisko v Rakousku.

Saalachtal tvoří obce Unken, Lofer, St. Martin a Weißbach na severu regionu Pinzgau. Lyžuje se pak třeba v oblasti Almenwelt Lofer, která má sice jen 46 kilometrů sjezdovek, ale jejich předností je kromě dobré přehlednosti i nepřeplněnost. Brázdit svahy však lze i na dalších místech, která lze prozkoumat v rámci jediného skipasu.

Foto: Profimedia.cz

Oblast Saalachtal bývá méně frekventovaná.

Ani v Saalachtalu není nutné soustředit se pouze na sjezdové lyžování. Užít si tu můžete třeba i sáňkování, kterým jistě nepohrdnou ani dospělí; občas je to pěkně adrenalinová zábava. Nachází se tu třeba přírodní sáňkařská dráha Hochalm v Heutalu, k jejíž startovní čáře si budete muset nejprve vyšlápnout. Nejde sice o žádnou složitou cestu, i tak ale putování na vrchol zabere asi hodinu a půl. O to víc si ale po námaze užijete sjezd.

Do srdce přírody pak můžete vyrazit obutí ve sněžnicích. Najdete tu snadné okružní trasy, ale i náročnější výšlapy s velkým převýšením. Záleží, co si od výletu slibujete, i na tom, jakou máte fyzickou kondici.

Za nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhou světa nemusí Češi daleko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám