Hlavní obsah

Rakouský Obertauern umí být divoký. Alternativou je klidnější Lungau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistota sněhu i rozmanitost sjezdovek. Na to milovníky zimních radovánek láká rakouské středisko Obertauern v Salcbursku. Rušný skiareál je určen i těm, kteří se odpoledne rádi odreagují na místním vyhlášeném après-ski. A ti, kteří dávají přednost většímu klidu, mohou zamířit přes kopec do sousedního regionu Lungau.

Foto: Profimedia.cz

Obertauern nabízí lyžařské vyžití i vyhlášené après-ski.

Článek

Obertauern si dlouhodobě drží pověst oblasti s největším množstvím sněhu v celém Rakousku. Bílá peřina místní svahy pokrývá obvykle od listopadu, v jehož polovině se také zahajuje sezona. Skiareál je co do sjezdovek velmi rozmanitý; dohromady jich tu najdete 100 kilometrů, přičemž většinu tvoří modré tratě (61 km), středně obtížných červených je 35 kilometrů a černých čtyři kilometry.

Milovníkům adrenalinu se to může zdát bytostně málo, nedostatek skutečně náročných sjezdů jim však může vykompenzovat působivá krajina. Středisko leží v nadmořské výšce 1630 a 2313 metrů a tvoří ho horské louky, lesy, průsmyky i dominantní horské štíty.

Kolem obce, v níž to celou zimu značně žije, je rozeseto na 26 lanovek i vleků, které lyžaře propojují s místními svahy. Heslo „z hotelu rovnou na sjezdovky“ tu navíc není jen otřepaným klišé. K lanovkám i vlekům se dá dostat přes speciální mosty pro lyžaře.

Foto: Profimedia.cz

Z hotelu mohou lyžaři rovnou na svahy.

Jelikož má Obertauern pověst nejzasněženějšího rakouského střediska, nabízí i populární možnost zalyžovat si ještě před snídaní na čerstvém manšestru. Jídlo si pak mohou ranní ptáčata vychutnat rovnou v nějaké horské chatě nebo zpátky v ubytování, až se při prvních slunečních paprscích dostatečně vyjezdí.

Není to nicméně jen lyžování, na co Obertauern láká. Je to také pobyt v lázních a saunách, kde mohou návštěvníci zrelaxovat své sportem zmožené tělo. Komu by pohyb nestačil, ten může vyzkoušet i takzvaný snowkiting, který je jakousi zimní alternativou kitesurfingu. Samozřejmostí jsou také kulinářské zážitky v horských chatách.

Zahraniční lyžovačka letos podraží

Cestování

Pro mnohé návštěvníky může být lákadlem vyhlášené après-ski, které si v mnohém nezadá se slavným tyrolským Ischglem. Barů na upuštění páry nabízí středisko Obertauern rovněž dostatek.

Lepší pro rodiny s dětmi

Dobrou alternativou pro vyznavače větší pohody a klidu je sousední region Lungau, který nabízí tři lyžařské areály s nadmořskou výškou přes 2400 metrů. To jim poskytuje záruku skvělých sněhových podmínek.

Pokud Obertauern cílí spíše na páry či party přátel, tak Lungau je přesným opakem; na své si tu totiž přijdou zejména rodiny s dětmi, pro něž jsou v regionu ideální podmínky. O něco složitější dostupnost i menší turistická infrastruktura totiž vedou k tomu, že je oblast poněkud přehlížená, a tím pádem přirozeně méně frekventovaná.

Foto: Profimedia.cz

Sousední region Lungau nabízí klidnější zážitky.

Celková délka sjezdovek ve třech střediscích Katschberg, Grosseck-Speiereck a Fanningberg dosahuje 150 kilometrů. Stejná je i délka místních běžeckých stop.

Lyže tu ovšem nemusíte nazouvat vůbec. Lungau, kterému se někdy přezdívá i slunečná strana Salcburska, nabízí také zimní turistické trasy dlouhé 185 kilometrů. Region proslul svou přírodou a od roku 2012 jde o biosférickou rezervaci UNESCO.

Návštěvu si mohou turisté okořenit i dalšími jedinečnými zážitky. Například projížďkou na saních tažených koňmi. Pravda, nejde o jediný region, který něco takového nabízí, ale Lungau se pyšní skutečně oslnivou a takřka netknutou přírodou, v níž často dochází k totálnímu výpadku mobilního signálu. Krajinu si lze prohlédnout i při letech balonem během jednoho lednového týdne.

Na chvíli však ještě zpět k lyžím. Všechna střediska v Lungau lze prozkoumat v rámci jednoho skipasu. Existuje také varianta superskipasu, která se vztahuje i na Obertauern, který těsně olizuje hranici regionu Lungau. Když se tedy nad střediskem zatáhnou mraky, můžete zkusit štěstí na slunečné straně Salcburska.

Ledovec, vyhlídky a monumentální jeskyně najdeme na Dachsteinu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám