Hlavní obsah

Rakouský Hochficht lyžařům skipasy zdraží s citem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařská sezona v největším rakouském skiareálu mimo Alpy, na šumavském Hochfichtu, začne 8. prosince. Skipasy tu kvůli energetické krizi a inflaci podraží v průměru o devět procent. Právo o tom informoval Martin Řezáč, mluvčí skiareálu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Za denní skipas letos lyžaři zaplatí 47 eur, což při současném kurzu činí 1145 korun. Loni stál skipas o necelých sto korun méně. Mládež a studenti do 26 let zaplatí za denní lyžování 38 eur, děti do 15 let 23,50 eura a a děti do 6 let 4 eura,“ řekl Řezáč.

Zdražení ve skiareálu, který během zimní sezony navštíví asi 100 tisíc lyžařů i snowboardistů z České republiky, patří ale stále k nejnižším na rakouských horách. Někde zdražili i o 13 procent.

Modernizace se vyplácí

Jedním z důvodů, proč není zdražení na Hochfichtu tak citelné, jsou plánované energetické úspory díky moderním technologiím. Do těch provozovatelé investovali v minulých letech a nyní se to začíná vyplácet. Modernizací zasněžovacího systému ušetří až 20 procent nákladů na energii, o 15 procent levněji pracuje i moderní kabinková lanovka s přímým pohonem.

„Zatímco dříve jsme produkovali velké hromady technického sněhu po celém svahu, letos budeme daleko efektivnější díky nejmodernějším měřicím technologiím umístěným ve sněžných rolbách. Ty během rozhrnování sněhu po sjezdovkách měří v každém místě přesnou výšku sněhu a my tak vidíme, kde je potřeba svah zasněžit a kde už to naopak není nutné,“ uvedl Gerald Paschinger, ředitel skiareálu Hochficht, s tím, že na sjezdovkách je umístěno celkem 130 sněžných děl.

Šumavský Špičák zdraží skipasy téměř o pětinu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám