Hlavní obsah
Jarní špenátová polévka s brokolicí Foto: Česká veganská společnost

Velikonoční vaření: recepty na jarní polévky, kuře s nádivkou, králíka a kanapky

Velikonoční kuchyně je pestrá a důležitou roli v ní hraje maso, kopřivy, jarní bylinky a vejce. Po období půstu tak nastávají skutečné hody, které nám dávají příležitost pro kulinářské tvoření. Ve většině případů se přitom nejedná o hutná jídla, ale lehčí varianty, které člověku ponechají i tolik potřebnou energii.

Jarní špenátová polévka s brokolicí Foto: Česká veganská společnost
Velikonoční vaření: recepty na jarní polévky, kuře s nádivkou, králíka a kanapky

Jarní špenátová polévka s brokolicí

INGREDIENCE
  • 1 větší brokolice rozebraná na růžičky
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 2 nakrájené brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 200 ml sójové smetany
  • 2-3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • piniové oříšky na ozdobení

POSTUP: 

  • Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme brambory a zalijeme zeleninovým vývarem, vaříme 20 minut. Poté přidáme brokolici a vaříme dalších 5 minut.
  • Přidáme nakrájené špenátové listy, dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím a utřeným česnekem a zjemníme sójovou smetanou.
  • Podáváme s piniovými oříšky, které orestujeme na pánvi.

 Bramborovo-kedlubnová polévka

Bramborovo-kedlubnová polévka

Foto: Freixenet

INGREDIENCE
  • 3 kedlubny
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 1 smetana na vaření
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • bylinky na ozdobení

POSTUP:

  • Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Poté si připravíme najemno nakrájenou cibulku, kterou smažíme na másle dozlatova.
  • Přidáme kedlubny a brambory a zalijeme vývarem.
  • Vaříme, dokud zelenina zcela nezměkne.
  • Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem.
  • Polévku zjemníme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.

Tip: Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC.

 Krém z medvědího česneku a zastřené vejce

Foto: Novinky

INGREDIENCE
  • 100 g másla
  • 100 g šalotky
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l smetany
  • medvědí česnek dle chuti
  • 0,5 l mléka
  • 4 vejce
  • ocet
  • sůl, pepř
  • bylinky

POSTUP: 

  • Nakrájíme šalotku na středně drobné kousky.
  • V kastrolu ji orestujeme na másle, zalijeme kvalitním zeleninovým vývarem, přidáme minimálně 28% smetanu, osolíme, lehce opepříme.
  • Lehce svaříme.
  • Mezitím si opláchnutý medvědí česnek pokrájíme.
  • Do vroucího základu ho postupně přidáváme.
  • U všech receptů, kde je smetana, je důležité máslo, které pokrm zjemní.
  • Pro jasnější barvu přidáme trošku špenátu.
  • Polévku řádně rozmixujeme, poté propasírujeme.
  • Na zastřené vejce si uděláme v teplé vodě (nesmí se vařit!) s octem vír, aby vajíčko putovalo v jednom směru. Bílek musí zůstat obalený kolem žloutku.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Foto: Biolist, Biozebra

INGREDIENCE
Na kuře
  • 1 ks bio kuřete
  • 1 ks bio cibule
  • 2 lžíce bio másla pokojové teploty
  • sůl
 Na nádivku
  • 8 ks pečiva v bio kvalitě, doporučujeme bílé pečivo alespoň den staré
  • 4 dcl bio mléka
  • 3 ks bio vajec
  • hrst bio slaniny
  • hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku.
  • Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
  • Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky.
  • Přidáme muškátový oříšek, promícháme.
  • Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila.
  • Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme.
  • Nyní nasekáme přiměřené množství petržele.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky.
  • Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit.
  • Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem.
  • Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku.
  • Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.

Velikonoční králík a karlovarský knedlík s kopřivami

Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Foto: Globus

INGREDIENCE
Na králíka
  • 4 králičí stehna
  • 3 střední cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 200 ml bílého vína
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 kuličky nového koření
  • šťáva z ½ citronu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Na knedlík
  • 2 housky
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • hrst nasekaných kopřiv (případně petrželky)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

POSTUP:

  • Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme.
  • Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nadrobno nasekané bylinky.
  • Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami. Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu.
  • Zpočátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů.
  • Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
  • Při pečení si připravíme karlovarský knedlík.
  • Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout).
  • V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout).
  • V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli.
  • Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme. Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20-25 minut.
  • Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.

 Kornoutky pro velikonoční zajíčky

Kornoutky na velikonoční zajíčky

Foto: Vitana

INGREDIENCE
  • 250 g listového těsta
  • 2 žloutky
  • 100 g mascarpone
  • 100 g sýru Niva
  • 100 ml 40% smetany
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 5 g petrželové natě
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 vejce natvrdo
  • 100 g majonézy

POSTUP:

  • Listové těsto rozválíme na rozměr 30x40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem.
  • Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.
  • Poté si připravíme pěnu. Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citronovou kůru a vejce.
  • Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu.
  • Dochutíme pepřem a solí dle chuti.
  • Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč

Foto: Libeřské lahůdky

INGREDIENCE
  • 275 g rozváleného listového těsta
  • 1 větší červená cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 300 g pažitkové pomazánky Libeřské lahůdky
  • 80 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  • Slaninu nakrájíme na kostičky, nasucho opražíme a necháme vychladnout.
  • Pečicím papírem vyložíme kulatou formu na koláč o průměru 28-30 cm. Těsto umístíme do formy a vytvarujeme okraje. Dno propícháme vidličkou.
  • Pažitkovou pomazánku promícháme se smetanou a rovnoměrně ji rozetřeme na listové těsto.
  • Posypeme připravenou slaninou a nakrájenou červenou cibulí.
  • Pečeme v troubě při 200 °C zhruba 15 až 20 minut.
  • Necháme vychladnout a podáváme.

Pažitková pomazánka

INGREDIENCE
  • 250 g tvarohu
  • 1 lučina
  • 50 ml smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Lučinu, tvaroh a smetanu ušleháme na hladký krém.
  • Pažitku nakrájíme najemno a vmícháme do krému.
  • Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Kanapky

Kanapky

Foto: Libeřské lahůdky

INGREDIENCE
  • 100 g tuňákové pomazánky Libeřské lahůdky
  • 3 plátky žitného chleba
  • 5 cherry rajčátek
  • 1/3 salátové okurky
  • 3 plátky sýra
  • kostka čedaru vcelku
  • 4 větší kapary
  • petržel a řeřicha na ozdobu
  • 2 lžičky sezamu na posypání
  • kulaté vykrajovátko o průměru cca 3 cm, 7 napichovátek

POSTUP:

  • Z plátků chleba vykrojíme kolečka.
  • Pomazánku si přendáme do zdobícího pytlíku.
  • Kolečka spojíme pomocí pomazánky do dvojic.
  • Z čedaru vykrojíme kolečka, v průměru stejná jako kolečka z chlebu, ale širší.
  • Každou kanapku ozdobíme plátkovým sýrem, kolečkem sýra nebo kolečkem okurky obaleným v sezamu.
  • Navrch dáme cherry rajčátko nebo kapary.
  • Nezapomeneme hotovou kanapku napíchnout na napichovátko, aby držela pohromadě.
  • Před servírováním posypeme petrželí a řeřichou. Fantazii se meze nekladou, základ kanapek můžeme různě kombinovat se sýrem a zeleninou. 

Tuňáková pomazánka

INGREDIENCE
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji (185 g)
  • 200 g přírodního žervé (buď od Lučiny nebo Gervais)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 jarní cibulka (může být i červená)
  • citronová šťáva
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  • Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme s žervé, tuňákem, poté i s hořčicí, solí a pepřem.
  • Zakápneme citronovou šťávou, aby se tuňák co nejvíce rozmělnil. Vše promícháme.

Křupavé košíčky ze sýra plněné ricottou

Křupavé košíčky

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE
Na košíčky
  • 250 g čerstvě nastrouhaného sýra Gran Moravia
  • ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
Na náplň
  • 170 g ricotty
  •  ¼ hrnku smetany na šlehání (například 38% čerstvá smetana z La Formaggeria Gran Moravia)
  •  ½ lžičky tymiánu
  • 2 lžičky hladkolisté petrželky
  • nakládaná sušená rajčata
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • sýr Gorgonzola DOP Dolce

POSTUP:

  • Předehřejeme troubu na 175 °C.
  • Na plech lehce vytřený olivovým olejem položíme pečicí papír. Naneseme na něj hromádky strouhaného sýra Gran Moravia a lehce opepříme.
  • Z hromádek uděláme kolečka o průměru cca 5 cm.
  • Pečeme je po menších dávkách.
  • Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndáme je z trouby a ještě teplé placičky ohneme přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků.
  • Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smícháme a dáme do lednice.
  • Pak směsí naplníme sýrové košíčky.
  • Ozdobíme kouskem sušeného rajčátka.

Tip: Vyzkoušejte i další variantu – část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém.

Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Foto: Regionální potravina

INGREDIENCE
  • 125 g žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 300 g vařené řepy
  • jablečný ocet
  • vlašské ořechy
  • med
  • cukr krupice
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme.
  • Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
  • Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy.
  • Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
  • Pomazánku dáme na pečivo a ozdobíme ořechy.

 Lososové filety s lehkým bramborovým salátem

Lososové filety s lehkým bramborovým salátem

Foto: Rio Mare

INGREDIENCE
  • 2x 150 g lososových filetů Rio Mare v olivovém oleji
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 fialová cibule
  • 2 lžíce kaparů
  • hrst vypeckovaných oliv
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrst najemno nasekané petrželky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP: 

  • Brambory uvařte ve slupce a nechte je zchladnout. Poté je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do mísy.
  • Cibuli nakrájejte také na tenká kolečka a přidejte ji spolu s olivami, kapary a petrželkou k bramborám.
  • Olej a citron prošlehejte metličkou, aby se obě substance spojily. Zálivkou přelijte salát, dochuťte kořením, řádně promíchejte a dejte chladit.
  • Na teflonovou pánev slijte trochu oleje z lososa a rozpalte na střední teplotu.
  • Opatrně přidejte rybí filety a z obou stran je prohřejte. Lososa servírujte s chlazeným bramborovým salátem.

Velikonoční pistáciové dortíky podle cukrářky Petry Burianové (12 ks)

Velikonoční pistáciové dortíky podle cukrářky Petry Burianové

Foto: Petra Burianová

INGREDIENCE
Na těsto
  • 130 g másla
  • 130 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 6 lžic Božkov Vaječný Pistácie
  • 120 g vlašských ořechů
  • 100 g sušených brusinek
  • 1 lžička prášku do pečiva (4 g)
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka soli
Na krém
  • 300 g smetany 33%
  • 150 g bílé čokolády v peckách
  • 2 lžíce pistáciové pasty
  • 2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie
  • 125 g smetanového sýra
Na ozdobu
  • čokoláda 54% (trochu vymražené vodky)
  • dražé nebo marcipánová vajíčka
  • sedmikrásky
  • drcené pistácie

POSTUP:

  • Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme.
  • Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem.
  • Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs.
  • Jemně promícháme a rozdělíme do pečicích košíčků asi po 50 g.
  • Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
  • Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu.
  • Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme.
  • Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin odležet.
  • Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme.
  • Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém. 
  • Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků