Hlavní obsah

Jak se počítají termíny Velikonoc

Velikonoce patří k pohyblivým svátkům, každý rok připadají na jiné dny. Odlišné metody výpočtu navíc používají i některé křesťanské církve. V České republice převládá západní křesťanství, podle jeho výpočtu se stanovují i termíny velikonočních státních svátků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kdy jsou Velikonoce 2024

Východní i západní křesťané se shodují ve slavení Velikonoc v první neděli po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Toto pravidlo stanovil už v roce 325 První nicejský koncil, rovnodennost spočítal na 21. březen. Nyní k ní sice dochází i 20. března, církevní Velikonoce se ale řídí výpočtem církve, nikoliv vesmírem.

Církve však používají odlišné kalendáře. Západní křesťanství se řídí gregoriánským, východní se drží juliánského, který je posunut o 13 dnů dopředu. „Západní Velikonoční neděle“ může připadnout na kterýkoliv den z období 22. březen – 25. duben. „Východní Velikonoce“ se konají někdy od 4. dubna do 8. května.

Může se stát, že obě větve křesťanství slaví Velikonoce ve stejný den. Naposledy k tomu došlo v roce 2017 a opět se tak stane v roce 2025.

Pro rok 2024 platí termín Velikonoční neděle 31. března 2024, pravoslavné Velikonoce připadají na 5. květen.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Jak spočítat termín Velikonoc

Cest ke spočítání, kdy západní křesťané budou slavit (a kdy v České republice nastanou státní svátky spojené s Velikonocemi), existuje několik. Představíme jednu, která zohledňuje měsíční devatenáctiletý cyklus, dny v týdnu a přestupné roky.

Objevují se v ní konstanty pro 19. a 20. století: m = 24, n = 5. Mod značí zbytek při dělení. (Například 15 : 2 = 7, zbytek 1 – mod je tedy 1.)

a = rok mod 19

a = rok mod 19  b = rok mod 4

a = rok mod 19  b = rok mod 4  c = rok mod 7

a = rok mod 19  b = rok mod 4  c = rok mod 7  d = (19 * a + m) mod 30

e = (n + 2 * b + 4 * c + 6 * d) mod 7

Výpočet pro březnový termín: 22 + d + e

Výpočet pro dubnové Velikonoce: d + e - 9

Pokud březnový výsledek bude 32 nebo vyšší, přejděte k dubnovému počítání, protože na svátek dojde v měsíci dubnu.

Velikonoční pravopis: Jak psát názvy svátků

Velikonoce

Vzorec výpočtu

Otevřete si Excel. Do buňky A1 vložte rok, pro který chcete spočítat datum Velikonoční neděle, do buňky A2 vložte tento vzorec:

=22+(MOD((19*(MOD(A1;19)))+24;30))+MOD((5+2*(MOD(A1;4))+4*(MOD(A1;7))+6*(MOD((19*(MOD(A1;19)))+24;30)));7)

Pokud bude výsledek menší nebo roven 31, připadají Velikonoce právě na tolikátý březen. Pokud vyjde vyšší hodnota, odečtěte 31 a zjistíte, kolikátého dubna se budou slavit.

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Velikonoce

Kdy pravidlo neplatí

Jako všechna pravidla má i toto své stanovené výjimky. Díky nim v roce 2049 vychází dubnové datum 25., Velikonoce však budou posunuté o týden zpět na neděli 18. 4.

Stejný přesun nastane i v roce 2076, kdy podle výpočtu mají Velikonoce připadnout na 26. dubna. To se nemůže stát, slavit se tak bude o týden dříve – 19. dubna.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Výběr článků

Načítám