Hlavní obsah

Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany

Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její podoba se ale liší kraj od kraje. Vždy by ale měla obsahovat zelené byliny symbolizující jaro.

Foto: Albert

Tradiční velikonoční nádivka

Článek

Tradiční velikonoční nádivka

INGREDIENCE

INGREDIENCE
7 starších rohlíků na kostičky 1 lžíce nasekané pažitky a petrželky
200 ml mléka ½ lžičky prášku do pečiva
6 vajecsůl, pepř
400 g vařeného nakrájeného uzeného masa muškátový oříšek
30 g rozpuštěného másla kyselé okurky
2 hrsti nasekaných kopřiv

POSTUP:

  1. Do větší mísy nasypte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
  2. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte a rohlíky promíchejte s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva.
  3. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C.
  5. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi.
  6. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi půl hodiny do zlatova.
  7. Nádivku podávejte posypanou pažitkou s kyselou okurkou.

Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli

Velikonoce

Velikonoční nádivka vhodná i pro začátečníky

Na Velikonoce nezapomeňte na nádivku. Zkuste tento jednoduchý a rychlý receptVideo: Novinky

INGREDIENCE
600 g starších rohlíků nebo veky
250 g vepřového uzeného masa (krkovice, koleno, plec)
3 vejce
150 ml mléka
čerstvě natrhaná kopřiva
plátky mandlí
sůl, pepř, muškátový oříšek (případně květ)

POSTUP:

  1. Starší veku nebo rohlíky nakrájejte na kostky a vložte do mísy.
  2. Na kostky nakrájejte i uzené maso.
  3. Oddělte žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh.
  4. Do veky nalijte mléko a zamíchejte.
  5. Přidejte uzené maso, žloutky a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  6. Nakonec přimíchejte bílky. Míchejte jemně, aby bílky „nespadly”.
  7. Směs dejte do vymazaného pekáče a pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut (záleží na výkonu trouby).

Tip Miloše Rozkošného z Libeřských lahůdek – kopřivy můžete nahradit petrželí kudrnkou či čerstvým špenátem.

Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku

Velikonoce

Nádivka Pepka námořníka

Foto: Vitana
INGREDIENCE
280 g toastového chleba 3 lžíce majonézy
400 ml plnotučného mléka6 bílků
1 lžíce sádla 1 lžička soli
400 g uzené krkovice špetka muškátového oříšku
1 šalotka špetka mletého pepře
100 g čerstvých kopřiv 100 g mandlí na plátky
100 g baby špenátu olej na restování a vymazání formy
6 žloutků

POSTUP:

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem.
  2. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.
  3. Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout.
  4. Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami.
  5. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.

Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení

Velikonoce

Tradiční slovenská velikonoční baba

Foto: kitchenaid.cz
INGREDIENCE
200 g králičí pečeně7 vajíček (5 syrových + 2 uvařené natvrdo)
150 g kuřecích srdíček hrst petrželové natě
2 dcl bílého vína sůl
7 rohlíkůkoření
2 cibule střední velikosti vepřové sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok.
  2. Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
  3. Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle.
  4. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  5. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalitá vínem zhruba 10 minut.
  6. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením.
  7. Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo a petrželovou nať.
  8. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme.
  9. V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 minut až 1 hodinu.

Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový

Velikonoce

Velikonoční vegetariánská nádivka

Foto: Billa

Vegetariánská nádivka

INGREDIENCE
250 g brokolice1 lžička muškátového oříšku
125 g květáku1 lžička soli
125 g chřestu60 ml 12% smetany
3 vejce4 stroužky česneku
100 g polohrubé mouky 150 g strouhaného sýra Emmentaler
1 sáček kypřicího práškutuk a hrubá mouka na vysypání formy

POSTUP: 

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Očištěnou brokolici a květák nakrájíme na kousky a necháme asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchladíme a necháme okapat.
  3. Totéž uděláme s chřestem (nezapomeneme ho zbavit tužších konců).
  4. Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je do tuhého sněhu.
  5. Mouku smícháme s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí, a poté promícháme s připravenou zeleninou.
  6. Žloutky smícháme se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijeme k ostatním ingrediencím.
  7. Přidáme sýr a dobře promícháme.
  8. Směs přendáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjeme vyšlehaným sněhem a znovu posypeme sýrem. Pečeme cca 50 minut.
  9. Na závěr nádivku ozdobíme klíčky brokolice.

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Velikonoce

Velikonoční nádivka s tempehem a kopřivami

Foto: Česká veganská společnost

Velikonoční nádivka s tempehem a kopřivami

INGREDIENCE
2 veky 2 lžičky černé soli
1 balení tempehu lžička kurkumy
150 g mladých kopřiv lžička mleté cibule
0,5 l rostlinného mléka lžička mletého česneku
4 lžíce hrachové mouky dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek

POSTUP:

  1. Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření – sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli.
  2. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme.
  3. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece.
  4. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme.
  5. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C dozlatova.
  6. Po upečení necháme vychladnout.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související články

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Sváteční zvyky a tradice se liší, i Velikonoce si každý kout světa vykládá porůznu. Kde se slaví kouřením, loví se králíci po tisících a kde vás táborák...

Výběr článků

Načítám