Hlavní obsah

Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové

Novinky, das

K tradičním velikonočním cukrovinkám patří jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš, jeden z Ježíšových apoštolů, který jej svým polibkem zradil a mohl za jeho zatčení. Jidáše se pekly na Zelený čtvrtek a podle tradic se měly i tento den za svítání sníst, aby se každý mohl těšit pevnému zdraví.

Foto: Klasa

Jidáše

Článek

Tradiční kynuté jidáše

INGREDIENCE
500 g polohrubé mouky 150 g farmářského másla
200 ml polotučného mléka 2 žloutky z podestýlkových vajec
100 g květového medu hřebíček na dozdobení
špetka solirozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování
půl kostky droždímandle na posypání

POSTUP:

  • Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidáme máslo a vše vymícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké.
  • Necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků.
  • Z každého vytvoříme uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako oči.
  • Necháme půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřeme vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.

Tip: Pro milovníky sladkého lze místo potírání bílkem před pečením natřít jidáše medem ihned po vyndání z trouby.

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Velikonoce

Medové velikonoční jidáše

Foto: Medokomerc

Medové jidáše

INGREDIENCE
250 g hladké moukyšpetka soli
250 g polohrubé mouky120 g rozpuštěného másla nebo sádla
100 g lučního medu 2 lžíce hnědého rumu
1 vanilkový cukrcitronová kůra
30 g droždí1 hrst rozinek (nejlépe předem namočených v rumu)
1 žloutek1 bílek na potření
250 ml vlažného mléka

POSTUP:

  • Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Když je kvásek hotový, přidáme zbylé vlažné mléko smíchané s lučním medem, rumem, žloutkem, rozinkami a vše promícháme, přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  • Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (přibližně 10 minut).
  • Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

Nekynuté jidáše

Foto: Profimedia.cz

Nekynuté jidáše

INGREDIENCE
1 kg hladké mouky
1 a půl hrnku cukru moučky
1 a půl hrnku oleje
4 celá vejce
2 vanilkové cukry
2-3 prášky do pečiva
500 mg měkkého tvarohu

POSTUP: 

  • Z uvedených surovin zpracujeme těsto, můžeme z něj vytvářet různé tvary – šneky, houstičky, jidáše nebo i celé bochánky.
  • Rozložíme na plech (vymaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 stupňů).

Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení

Velikonoce

Jidáše bezlepkové z pohankové mouky

Foto: Biolist, Biozebra

Jidáše z pohankové mouky

INGREDIENCE
Na těstoNa potření
500 g bio pohankové mouky 1 ks bio vejce
70 g bio másla pokojové teploty2 lžíce bio medu
2 ks bio žloutků1 lžíce bio másla
300 ml bio smetany
80 g bio třtinového cukru
25 g droždí
kůra z bio citronu
špetka soli a muškátového květu

POSTUP:

  • Do malé mísy vložíme droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmícháme na kaši.
  • Do směsi přidáme 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou necháme vzejít kvásek.
  • Následně smícháme ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny, následně máslo, žloutky a smetanu.
  • Na závěr přidáme kvásek. Promícháme a zpracujeme těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné.
  • Následně ho vytvarujeme a vložíme do mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií a dáme na hodinu kynout na teplé místo.
  • Posléze těsto vyndáme a chvíli hněteme. Pak jej rozdělíme tak, abychom měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujeme váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujeme uzlíky, potřeme je vejcem a necháme ještě chvíli vykynout.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Vykynuté jidáše ještě jednou potřeme vejcem a dáme péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu.
  • Mezitím si připravíme med – ten ohřejeme, do něj vložíme přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřeme jidáše ihned po vyndání z trouby.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Související články

Velikonoční pravopis: Jak psát názvy svátků

Každý se někdy při psaní zarazí a zapochybuje o své znalosti pravopisu. Nejistota může přijít kdykoliv, i při psaní jevu, který přitom dobře známe. Raději si...

Výběr článků

Načítám