Hlavní obsah

Plány NASA vrátit se na Měsíc? Koronavirus jim zasazuje tvrdou ránu

– Washington

Šíření koronaviru SARS-CoV-2 zasadilo těžkou ránu plánům amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vrátit se do roku 2024 na Měsíc. Ředitel úřadu Jim Bridenstine kvůli výskytu viru mezi zaměstnanci nařídil dočasně uzavřít dvě zařízení, ve kterých se vyrábějí a testují rakety, jak informovala agentura Reuters.

Foto: NASA

Edwin Aldrin připravující seismograf na povrchu Měsíce. Ilustrační archivní snímek

Článek

„Uvědomujeme si, že to bude mít důsledky pro mise NASA, ale naší prioritou číslo jedna je zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců,” uvedl Bridenstine.

Šéf NASA nařídil uzavřít výrobní komplex Michoud Assembly Facility v New Orleans ve státě Louisiana a nedaleké testovací středisko Stennis Space Center ve státě Mississippi. U jednoho ze zaměstnanců, který pracoval v obou objektech, se prokázala nákaza koronavirem.

Neví se, jak dlouho bude přerušení trvat

Bridenstine nesdělil, jak dlouho by uzavírka měla trvat, připustil ale, že to bude znamenat „dočasné přerušení výroby a testování” nové vesmírné lodě Orion a nosné rakety Space Launch System (SLS).

Koronavirus znemožnil start rakety s českou vlajkou

Koronavirus

Podle agentury Reuters je uzavírka výrobního závodu a testovacího střediska tvrdou ranou pro plán Spojených států vrátit do roku 2024 své astronauty na Měsíc.

Jádro americké měsíční rakety už doplulo k testům

Věda a školy

S pomocí SLS by Američané rovněž chtěli vybudovat stanici Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám