Hlavní obsah

Slovinsko zpřísňuje opatření. Čechy pošle do karantény

– Lublaň • Aktualizováno
Novinky, jky

Slovinsko zpřísňuje hraniční režim, oznámil ve čtvrtek mluvčí vlády Jelko Kacin. Sousední Chorvatsko, ale také Českou republiku či Francii přesunuli Slovinci ze zeleného seznamu epidemiologicky bezpečných zemí na žlutý seznam méně bezpečných států. Pro Čechy, kteří do Slovinska cestují, to znamená 14denní karanténu. Opatření platí od soboty 0:00.

Foto: Flourish

Přehled zemí, kam mohou Češi cestovat.

Článek

Slovinská vláda se rozhodla umístit některé země na žlutý seznam epidemiologicky méně bezpečných zemí vzhledem k nárůstu denních případů koronaviru v zemi v uplynulých dnech, uvedl Kacin na čtvrteční tiskové konferenci v Lublani.

Chorvaté byli úplně prvním národem, který mohl cestovat do Slovinska bez omezení, a Chorvatsko se dostalo mezi tzv. zelené země. Nyní mohou vstoupit do Slovinska jen v případě, že tam vlastní nemovitost nebo mají dopředu zarezervované turistické ubytování. S Čechy pak naložili Slovinci úplně stejně jako s Chorvaty.

Na průjezd 12 hodin

Češi, kteří směřují do Chorvatska, musí počítat s tím, že při vstupu do Slovinska budou muset předložit dokumenty prokazující účel a cíl cesty. Zemí budou muset projet během 12 hodin a nebude jim povoleno přenocování.

Pokud je ale Slovinsko cílovou destinací a dotyčný Čech v něm nemá trvalý nebo dočasný pobyt, bude muset do 14denní karantény.

Jak je to s pobyty, které už mají Češi ve Slovinsku objednané, či dokonce zaplacené, není zatím jasné. Podle vyjádření slovinského velvyslanectví v Praze pro Novinky nejsou ještě oznámená opatření oficiální, takže podrobnosti se ještě budou upřesňovat. Podle českého velvyslanectví v Lublani ale z dosavadních informací vyplývá, že pokud Čech nesplňuje jednu z 15 výjimek, do karantény musí. Rezervovaný turistický pobyt mezi výjimkami není.

Seznam výjimek naleznete zde.

Z Česka vyrazil první vlak do Chorvatska

Ekonomika

Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček na Twitteru oznámil, že o podmínkách vstupu Čechů do Slovinska bude v pátek mluvit se svým slovinským protějškem.

Na tiskové konferenci Kacin zmínil, že vláda učinila rozhodnutí ve čtvrtek a v platnost vstoupí v sobotu o půlnoci, informoval chorvatský Jutarni list s tím, že stejně jako Chorvaté dopadli Češi a Francouzi, které už Slovinci nepovažují za zcela bezpečné návštěvníky. Polepšili si naopak Belgičané a Nizozemci, kteří se dostali do zelené skupiny.

Slovinská vláda o změnách rozhodla na základě statistiky v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, uvedl slovinský server svet24.si. Česko, Chorvatsko i Francie kvůli zvyšujícímu se počtu případů překročily hranici 10 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na jejímž základě každých 14 dní Slovinsko mění status jednotlivých zemí.

V Chorvatsku za čtvrtek přibylo 81 nových případů koronaviru. V Česku jich bylo 132 a ve Francii 659.

Slovinsko má počty relativně nízké

„Epidemiologická situace ve Slovinsku se zhoršuje. Ve středu jsme měli nejvíce nových případů od 16. dubna, deset lidí bylo hospitalizováno. Zdrojem infekcí jsou buď případy zanesené ze zahraničí či přirozené šíření v rámci Slovinska. Všechno je více či méně propojené s většími večírky a přeshraničními návštěvami diskoték a barů,” uvedl ve čtvrtek na Twitteru Kacin.

Počty registrovaných případů nákazy novým koronavirem jsou ve Slovinsku relativně nízké, ve čtvrtek evidovali 21 nových pozitivních nálezů, v předchozích dnech se počty nových případů pohybovaly kolem deseti a v období od května do závěru června jen v jednotkách. Celkem bylo v zemi zjištěno 1634 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, z toho 111 lidí s nemocí covid-19 zemřelo.

Slovinsko otevřelo hranice pro dalších 14 zemí včetně Česka

Evropa

Pro Slovince bude zpřísnění režimu znamenat kontroly na hranicích, když se budou vracet z Chorvatska. Mnoho z nich totiž zemi využívalo jako tranzit do Srbska či Bosny, které jsou na červeném seznamu. Nyní se jim může stát, že budou muset na hranici dokazovat, že byli skutečně jen v Chorvatsku.

Mluvčí slovinské vlády slíbil zveřejnit seznam nových opatření během pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám