Hlavní obsah

Řecko na hranicích dokončilo plot proti Afgháncům

Řecko v pátek oznámilo, že na své hranici s Tureckem dokončilo plot o délce 40 kilometrů. Atény se obávají, že kvůli situaci v Afghánistánu, kde převzalo moc radikální hnutí Tálibán, se zopakuje situace z roku 2015, kdy do Řecka přišly statisíce uprchlíků, a to zejména z válkou sužované Sýrie. Kontroly hranice s Íránem z obav před migrační vlnou posiluje i Turecko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko dokončilo rozšíření plotu na hranici s Tureckem, protože obavy z migrantů z Afghánistánu rostouVideo: Reuters

 
Článek

„Afghánská krize vytvořila novou možnost migračních toků. Nemůžeme pasivně čekat na možný dopad," uvedl v pátek ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis při návštěvě hraniční oblasti u řeky Marica (řecky Evros), která tvoří přírodní hranici mezi Řeckem a Tureckem.

„Naše hranice zůstane bezpečná a nedotknutelná,“ dodal podle agentury Reuters.

Do Kábulu přijel druhý muž Tálibánu, možný nový vůdce Afghánistánu

Blízký a Střední východ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem prohlásil, že prudký nárůst počtu afghánských migrantů by znamenal „vážný problém pro všechny“. Je přesvědčen, že Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně.

„Nová vlna migrace je nevyhnutelná, pokud nebudou přijata nezbytná opatření v Afghánistánu a v Íránu,“ konstatoval Erdogan podle zpravodajské stanice BBC.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Nové zábrany na hranici mezi Řeckem a Tureckem

Řada Afghánců se kvůli rychlému převzetí moci islamistickým hnutím Tálibán obává o život a snaží se ze země dostat jakýmkoli způsobem.

Atény: Kdo přijde nelegálně, toho můžeme vrátit

Atény nyní vyhlašují, že afghánské uprchlíky, kteří se do země dostanou nelegální cestou, mohou vracet zpět. Loni v Řecku dočasně zablokovali nové žádosti o azyl a zvýšili ostrahu na hranici poté, co Erdogan řekl, že Turecko „otevřelo dveře“ migrantům k cestě do Evropy.

Tálibán blokuje cestu na letiště, holčičku předali vojákům přes zeď

Svět

Řecko dlouhodobě tvrdí, že Turecko neplní dohodu s Unií, ve které se zavázalo zadržovat utečence na svém území. Turecko má na svém území až čtyři miliony migrantů, z nichž několik stovek tisíc pochází právě z Afghánistánu.

Čína a Rusko spolupracují s Tálibánem

Svět

Během migrační krize v roce 2015 přišel z Blízkého východu kvůli válce a chudobě do EU přes Turecko více než milion běženců. Z těch, kteří během migrační krize dorazili do Řecka, jich mnoho putovalo dále na sever po celé Evropě, ale asi 60 tisíc jich v zemi zůstalo.

Turecká zeď

Zábrany proti migraci nicméně aktuálně staví i Turci. Podle agentury AFP turecké úřady sice zřejmě urychlily stavbu zdi na hranici s Íránem a posílily tam hlídky, migrantům se však daří překážky překonávat.

Turecko staví na hranicích zeď proti Afgháncům

Blízký a Střední východ

Turecká zeď, „vyztužená“ ostnatými dráty a zákopy, má být dlouhá 295 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám