Hlavní obsah

Tálibán blokuje cestu na letiště, holčičku předali vojákům přes zeď

– Kábul

Afghánské hnutí Tálibán brání lidem, kteří chtějí opustit zemi, v cestě na letiště v Kábulu. Bije je nebo je zastrašuje střelbou. Nemohli se tam dostat ani australští občané a držitelé australských víz, uvedl list The Guardian. Malou dívku předali proto Afghánci americkým vojákům na základně u kábulského letiště přes zeď.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tlačenice před letištěm v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek australská vláda vzkázala australským občanům a držitelům víz, aby dorazili na letiště. Byli mezi nimi i tlumočníci, kteří pracovali pro australskou armádu a nosili australskou uniformu. Tálibán je však navzdory slibu umožnit bezpečný průchod nepouštěl. Mnozí z Australanů i dalších zájemců skončili jen pár set metrů od letadel, která je měla odvézt. Tálibán je zatlačil zpět, když jim začal střílet nad hlavami.

To potkalo i Australany. Několik jich tálibové bili pažbami a bičovali je, když ukázali dokumenty. „Nikdo se nedostane dovnitř. Tálibán zastaví každého,“ řekl jeden z členů hnutí.

Část, odkud odlétají vojenská letadla s evakuovanými, mají stále pod kontrolou Američané, ale proniknout tam je složité.

Někteří Australané se pokoušeli dostat na letiště už v předchozích dnech, ale také bez výsledku. Zažila to i Australanka afghánského původu Leeda Moorabiová, která v úterý doprovázela svou sestru a jejího manžela.

Moorabiová si stěžovala, že stejně jako Tálibové se chovají i afghánští vojáci u letiště. Ti již také vyhrožují lidem, kteří chtějí opustit zemi.

Její švagr byl podle jejích slov zbit afghánskými bezpečnostními silami na letišti. „Ukázal jim australský pas a oni ho odmítli vpustit s tím, že je falešný,“ popsala. Stejně dopadl i ve čtvrtek. „Uvízl před branou a nenechali ho projít. Neakceptují jeho australský pas,“ uvedla.

Tálibán vyzývá k jednotě, v zemi přibývá protestů

Svět

Situace u letiště je úplně zoufalá, jak dokumentují i videa z posledních dní. Na jednom je zachyceno, jak lidé předali přes zeď okolo letiště do rukou amerického vojáka malou holčičku.

Moorabiová popsala, že situace se v davu se zhoršuje a její švagr byl svědkem smrti dítěte. „Sedmiletého postřelili. Zemřel přímo před ním. Viděl, jak byl ušlapaný. Nemohl nic dělat. Kdyby se sehnul, aby ho vzal, dav by ho ušlapal taky,“ líčila.

Australským letadlem odletělo v úterý jen 26 osob, i když se do něj vejde 128 cestujících. Jak byly obsazené další lety, zatím není známo.

Foto: Omar Haidari, Reuters

Předávání afghánské holčičky do rukou amerických vojáků

Americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan řekl, že probíhají jednání s Tálibánem a ten slíbil připravit bezpečný průchod civilistů na letiště. „Naším záměrem je, aby dodrželi tento závazek,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám