Hlavní obsah

Rusko posvětilo druhou vakcínu

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou ruskou vakcínu proti koronaviru schválily ve středu ruské úřady. Vyvinulo ji sibiřské středisko Vektor. Podle prezidenta Vladimira Putina je blízko dokončení i třetí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rád bych začal příjemnou informací, že centrum Vektor v Novosibirsku zaregistrovalo EpiVacCorona, druhou ruskou vakcínu proti koronaviru,“ řekl Putin v úvodu středečního setkání s členy vlády. Zároveň podle agentury TASS dodal: „Pokud vím, je na cestě i třetí vakcína z Čumakovova střediska při Ruské akademii věd.“

EpiVacCorona obsahuje fragmenty koronaviru – syntetické peptidové antigeny. S jejich pomocí vyvolává imunitní reakci na nákazu koronavirem a podporuje rozvoj imunity.

Jak podle agentury RIA Novosti řekla místopředsedkyně vlády Taťjana Golikovová, nová vakcína je bezpečná a prvních 60 tisíc dávek má být hotovo v blízké budoucnosti.

Johnson & Johnson pozastavila testy vakcíny proti koronaviru

Koronavirus

Centrum Vektor získalo 24. července od ruského ministerstva zdravotnictví oprávnění provádět klinické testy na dobrovolnících. Koncem září vakcínu oficiálně patentovalo. Není ale jasné, zda je už v závěrečné, třetí fázi testování.

Ministr varoval před nárůstem

Golikovová také tvrdila, že situace s koronavirem v Rusku je zvládnutelná a nevyžaduje další omezující opatření. Reagovala tak zřejmě na výroky ministra zdravotnictví Michaila Muraška, který už před poradou s hlavou státu označil situaci za velice znepokojivou.

Muraško totiž upozornil, že z týdne na týden se přírůstek nových případů zvýšil o čtvrtinu, a stěžoval si, že i přesto hodně lidí nedodržuje pravidla, která mají šíření infekce zabránit.

„Přírůstek nakažených během tohoto týdne vzrostl ze 41 na téměř 53 na sto tisíc obyvatel. Oproti předchozímu týdnu je to nárůst o přibližně 26 procent,“ řekl ministr při vystoupení před poslanci a dodal: „Rozhodně teď musíme snížit na minimum počet nakažených. Musíme získat čas, než spustíme hromadnou výrobu vakcíny a pustíme se do rozsáhlého očkování.“

Vakcíny pro všechny nebudou hned, mladí a zdraví si budou muset dva roky počkat

Koronavirus

Putin k tomu ve středu řekl, že je důležité zvýšit produkci ruských vakcín. „A především, musíme je poskytnout ruskému trhu: vakcíny musí vstoupit do ruských farmaceutických řetězců, a to v co nejširší míře,“ řekl.

Dvě firmy pozastavily testy

Putin už v srpnu osobně ohlásil, že Rusko jako první na světě vyvinulo první schválenou očkovací látku proti koronaviru. Západní experti později zpochybnili rozsah a dostatečnost testů vakcíny Sputnik V z hlediska bezpečnosti.

Rusko naopak tvrdí, že vakcína Sputnik V z Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji v Moskvě je bezpečná.

Americký farmaceutický koncern Eli Lilly v úterý oznámil, že kvůli obavám o bezpečnost byly pozastaveny klinické testy jeho látky proti koronaviru.

Ty podporuje americký vládní Národní institut pro alergie a infekční nemoci, v jehož čele stojí Anthony Fauci, poradce prezidenta Donalda Trumpa. Tyto testy pozastavila komise pro sledování bezpečnosti.

Ruská vakcína prý bez vedlejších účinků

Zahraniční

Už o den dříve oznámila americká farmaceutická firma Johnson & Johnson, že pozastavuje třetí fázi testů své vakcíny. Stalo se tak kvůli „nevysvětlenému onemocnění“ jednoho z účastníků klinických testů.

Americká biotechnologická společnost Moderna naopak získala potvrzení Evropské lékové agentury, že je její přípravek mRNA-1273, vyvíjený jako vakcína proti covidu-19, způsobilý k podání žádosti o registraci na trhu EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám