Hlavní obsah

Ruská vakcína prý bez vedlejších účinků

Právo, DPA, ČTK, nek

Při dosavadním testování ruské vakcíny Sputnik V, na niž mnozí zahraniční experti pohlížejí s nedůvěrou kvůli nedostatečnému prověření, se u pacientů zatím neprojevily žádné závažné vedlejší účinky. Jen zhruba 15 procent lidí mělo „mírnou reakci“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská vakcína Sputnik V a muž, který za ní stojí - Alexandr GintsburgVideo: Reuters

 
Článek

Agentuře Reuters to řekl Alexandr Gintsburg, ředitel moskevského Gamalejova institutu, který očkovací látku vyvinul. Současně uvedl, že jeho ústav už koncem října zveřejní první výsledky klinického testování preparátu na tisících dobrovolníků. Rychlost je v nynější situaci nutná, protože „lidé umírají jako ve válce“, dodal ředitel, jenž popřel, že by jeho institut dělal při vývoji preparátu nějaké „zkratky“.

„V žádném případě,“ argumentoval Gintsburg a ujistil, že při testování Sputniku V jsou dodržovány všechny bezpečnostní požadavky. Reagoval tak na výhrady řady zahraničních odborníků, že Rusko vakcínu oficiálně schválilo jako první na světě už v srpnu, aniž by však provedlo tzv. třetí fázi ověřování preparátu s desetitisíci dobrovolníků.

„Měli jsme na výběr: buď dát lidem možnost se chránit, nebo je nechat hrát s touto smrtelnou infekcí ruletu,“ hájil Gintsburg uspíšený termín oficiální registrace vakcíny. V úterý Rusko oznámilo 8232 nových případů infekce a 160 úmrtí za uplynulých 24 hodin.

Ruští kosmonauti se do vakcíny Sputnik V příliš nehrnou. Raději vyčkají

Svět

Třetí, závěrečnou fázi testování Sputniku V spustilo Rusko 9. září a po 21. říjnu institut zveřejní první výsledky. Podle Gintsburga je to ve veřejném zájmu, protože tyto poznatky naznačí trend a celkový výsledek.

Ve třetí fázi testování jsou i preparáty vyvíjené v některých dalších zemích, například látky britského farmaceutického koncernu AstraZeneca, amerického koncernu Moderna nebo vakcíny z Číny, která chce očkování spustit v listopadu nebo prosinci. Žádná z firem ale dosud výsledky nezveřejnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám