Hlavní obsah

Vakcíny pro všechny nebudou hned, mladí a zdraví si budou muset dva roky počkat

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Ženeva

První schválené vakcíny proti covidu-19 se nebudou podávat dětem. Důvodem je, že se zatím u nich neprováděly žádné testy a při nemoci samotné mají jen vzácně vážné příznaky, uvedla americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Světová zdravotnická organizace (WHO) současně upozornila, že pro mladé zdravé lidi nebude očkování nejméně do roku 2022.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti covidu-19

Článek

Na dětech, které mají jen vzácně vážné symptomy, zatím nebyla testována žádná experimentální vakcína proti koronaviru, uvedla agentura Reuters. Střediska CDC sdělila, že klinické testy vyvíjených vakcín se prováděly jen na dospělých lidech, mezi nimiž nebyly těhotné ženy. Bylo však zmíněno, že se skupiny, jimž je možné dát vakcínu, mohou změnit, jak se budou testovat další lidé.

Farmaceutická firma Pfizer uvedla, že rozšíří testy v rámci třetí fáze klinických zkoušek i na děti starší dvanácti let, a AstraZeneca plánuje dokonce testy u dětí mezi pěti a dvanácti lety. CDC navíc ve středu zdůraznily, že jakákoli vakcína se bude moci i experimentálně podávat až poté, co ji schválí americký federální Úřad pro potraviny a léky, a že před koncem roku 2020 budou počty vakcín omezené.

Mladí a zdraví nedostanou vakcínu před rokem 2022

Zdraví mladí lidé budou muset čekat na očkování zřejmě až do roku 2022, uvedla hlavní vědkyně Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumya Swaminathanová. Nejdříve ji dostanou zdravotníci a ohrožené skupiny. Doufá, že nejméně jedna fungující očkovací látka bude k dispozici už v příštím roce, ale zřejmě jen v „omezeném množství“.

Johnson & Johnson pozastavila testy vakcíny proti koronaviru

Koronavirus

Popsala také, kdo by měl být očkován jako první: „Většina lidí souhlasí, že se začne u zdravotnických pracovníků a u lidí v první linii, ale i u nich potřebujete určit, kteří jsou nejohroženější. Následovat budou senioři a tak dál. Objeví se hodně doporučení a já si myslím, že průměrná osoba, mladá zdravá osoba bude muset čekat na očkování do roku 2022.“

Smrtnost bude stoupat

Vědkyně přitom varovala, že s rostoucím počtem nových případů může vzrůst i smrtnost, tedy procento obětí z řad nakažených: „Smrtnost stoupá vždy s rostoucím počtem případů se zpožděním několika týdnů. Neměli bychom podléhat sebeuspokojení, že smrtnost klesá.“

Testy vakcín neprobíhají hladce, už u dvou látek musela být třetí fáze klinických testů v USA dočasně přerušena z bezpečnostních důvodů. Týká se to vakcín od firem Johnson & Johnson a AstraZeneca.

Reklama

Výběr článků

Načítám