Hlavní obsah

Trump stáhl část žaloby v Pensylvánii

Novinky, drk
Filadelfie

Právní tým prezidenta Donalda Trumpa stáhl obvinění, že bylo v Pensylvánii nezákonně započteno 682 479 korespondenčních hlasů. Informovala o tom agentura Reuters. Trumpův štáb původně tvrdil, že u sčítání nebyli přítomni příslušní zástupci.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trumpův tým v neděli podal novou, pozměněnou žalobu. V ní už chybí část o tom, že volební komise znemožnila dohled nad sčítáním hlasů ve Filadelfii a Pittsburghu. To se mělo údajně stát ve více než 680 tisíci případech.

Trumpovi právníci nyní tvrdí, že tyto dvě demokratům nakloněné oblasti nelegálně umožnily některým voličům napravit chyby na volebním lístku. Podle úřadů se spor týká malého počtu hlasů a výsledek nezmění. Demokratický kandidát Joe Biden v Pensylvánii zvítězil o více než 60 tisíc hlasů a zajistil si tak 20 tamních volitelů.

Republikáni v klíčových státech vzkazují Trumpovi: Volitele ovlivňovat nebudeme

Volby USA

V pensylvánském okrese Montgomery County šlo o méně než 100 případů, kde voličům bylo umožněno opravit technické chyby na jejich volebním lístku. 4. listopadu to u soudu řekl jeden ze zástupců okresu.

Trump zdržuje předání moci

Volební štáb prezidenta se snaží všemi způsoby zablokovat stvrzení Bidenova vítězství. Že se příštím prezidentem stane právě on, bylo jasné poté, co média oznámila, že podle statistických projekcí zvítězí právě v Pensylvánii. Ta by měla oficiálně výsledek stvrdit 23. listopadu.

Trump nejdřív připustil Bidenovo vítězství, hned ale obrátil. Vyhrajeme my, tvrdí

Volby USA

Trump v neděli na sociálních sítích nejdříve připustil, že v prezidentských volbách zvítězil jeho protikandidát Joe Biden, rychle však dodal, že se tak stalo podvodem a že volby byly zmanipulované. Twitter mu jeho příspěvky často označuje za zavádějící, protože svá tvrzení nedokládá žádnými důkazy.

Krajně pravicový server Breitbart News například napsal, že se v Pensylvánii k volbám zaregistrovalo 21 tisíc mrtvých lidí. Článek pak sdílel i Trumpův vrchní právník Rudy Giuliani. Pensylvánský soud ale pro taková obvinění nenašel důkazy.

Giuliani zároveň v neděli zdůraznil, že má údajně další důkazy, které ale ještě nemůže zveřejnit. „Je to větší, než si lidi myslí,” tvrdí záhadně. Federální vládní agentura pro kybernetickou bezpečnost (CISA) minulý týden označila letošní volby za „nejbezpečnější v historii”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám