Hlavní obsah

Republikáni v klíčových státech vzkazují Trumpovi: Volitele ovlivňovat nebudeme

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sbor volitelů se má sejít 14. prosince, aby oficiálně zvolil příštího prezidenta Spojených států. Republikánští lídři ve Wisconsinu, Michiganu, Pensylvánii a Arizoně odmítli návrhy některých poradců současného prezidenta Donalda Trumpa, aby zasáhli do výběru volitelů a zvrátili tak výsledek voleb. Ve všech zmíněných státech vyhrál demokratický kandidát Joe Biden a tamní volitelé mají podle pravidel dát své hlasy jemu.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Trumpovi příznivci na sobotní demonstraci

Článek

Právě v těchto čtyřech státech byl výsledek natolik těsný, že Trumpův štáb věří, že se mu výsledek podaří zvrátit. Zkouší to nejen soudní cestou skrze žaloby, ale někteří poradci také navrhovali, aby vedení jednotlivých států zasáhlo do úmyslů volitelů.

Předseda arizonské sněmovny Rusty Bowers z Republikánské strany ale upozorňuje, že takový krok by byl v rozporu se zákonem. „Podle předpisů musí (volitelé) hlasovat tak, jak rozhodl lid ve volbách,” řekl. V případě Arizony, Wisconsinu, Michiganu i Pensylvánie to znamená odevzdat hlas Bidenovi.

Kdo jsou volitelé? Hlas mohou dát i Vírou poskvrněnému orlovi

Amerika

Volitelům, kteří hlasují opačně, než by měli, se říká „nevěrní”. Amerika zažila celkem 164 nevěrných volitelů, dosud nikdy ale neovlivnili výsledky voleb. Ústava volitelskou nevěru přímo nezakazuje, většina států proto přijala vlastní zákony, které tuto situaci upravují.

Skulina ve federálním zákoně

Republikánský šéf wisconsinského shromáždění Robin Vos rovněž vyloučil, že by jeho spolustraníci volitelům chtěli mluvit do toho, jak mají volit. Wisconsin je rovněž jedním ze států, kde by šlo o porušení zákona.

Tamní senát sice vyšetřuje průběh voleb, podle republikánského předsedy Mikea Shirkeyho ale nedojde k nečekanému výsledku. „Nečekáme, že by naše analýza nějak změnila výsledek voleb,” řekl rádiové stanici WJR.

Trump nejdřív připustil Bidenovo vítězství, hned ale obrátil. Vyhrajeme my, tvrdí

Volby USA

Politici, kteří podporují snahu zvrátit vůli voličů, nemají úplně silnou oporu v ústavě. Nabízí se ale jedno opatření ve federálním zákoně, které povoluje státním zákonodárcům zasáhnout do výběru volitelů v případě, že „volby selžou”.

Deset žalob zamítnuto

Republikáni doufají, že by v případě pochybností rozhodl Nejvyšší soud USA, ve kterém mají konzervativci pohodlnou většinu. Jak upozorňují právní experti, Trumpův tým dosud nedodal žádné důkazy o tom, že by v proběhlých volbách došlo k falšování.

Minimálně 10 žalob prezidentova týmu právníků už bylo zamítnuto. „Neviděla jsem v nich nic, co by mělo nějakou hodnotu – natož oddálilo jmenování volitelů,” poznamenala právnička Danielle Langová z Právního centra pro kampaně.

Trumpova vládní agentura: Byly to nejbezpečnější volby v historii

Amerika

Nesrovnalosti ve volbách vyloučila i Trumpova vládní agentura pro kybernetickou bezpečnost (CISA), která minulý týden uvedla, že letošní volby byly vůbec nejbezpečnější v historii. „Neexistuje žádný důkaz, že by volební systém smazal, ztratil nebo změnil hlasy nebo je nějakým způsobem zpronevěřil,” stojí v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump: Miliony hlasů pro mě smazali

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že hlasovací zařízení v několika státech smazala celkem 2,7 milionu „jeho“ hlasů, což ho podle jeho mínění připravilo...

Výběr článků

Načítám