Hlavní obsah

Trump: Další kandidatura, anebo mediální impérium?

Právo, doh

Prakticky vzápětí, kdy začalo být jasné, že Donald Trump křeslo v Bílém domě neobhájí, začaly se rojit spekulace o tom, co bude dělat dál. Americká tradice bývalým prezidentům velí založit si knihovnu, věnovat se charitě a stáhnout se z politiky. Tentokrát to ale nejspíš dopadne jinak.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Bidenovi voliči v Detroitu slavili úspěch demokratů.

Článek

„Absolutně bych očekával, že prezident v politice zůstane. Rozhodně bych jej dal na seznam lidí, u nichž je kandidatura v roce 2024 pravděpodobná,“ řekl Mick Mulvaney, bývalý Trumpův personální šéf Bílého domu, v rozhovoru s Institute of International & European Affairs. „Nemá rád prohry,“ dodal.

Opusťte Trumpa, našeptávají poradci viceprezidentovi Penceovi

Volby USA

Určitou logiku by to mělo – Trump navzdory průzkumům ve volbách prohrál těsně a v Republikánské straně by se nyní zřejmě těžko hledal jiný politik, který by dokázal strhnout takové množství lidí. Za čtyři roky bude Trumpovi 78 let, což sice není málo, ale je to jen o rok více než právě zvolenému Joeovi Bidenovi.

Pokud by Trump v příštích volbách skutečně uspěl, bylo by to něco, co se od 19. století nestalo. Dosud jediný americký prezident totiž absolvoval dvě funkční období, která na sebe nenavazovala – demokrat Grover Cleveland, který druhý mandát získal v roce 1892, když čtyři roky předtím těsně prohrál.

Kdo jsou volitelé? Hlas mohou dát i Vírou poskvrněnému orlovi

Amerika

Barbara Resová, dlouholetá Trumpova obchodní společnice, má za to, že Trump by mohl ještě před Bidenovou inaugurací opustit zemi, což ostatně on sám ještě před volbami naznačil. Předpovídá, že někdejší hvězda reality show kritická k tradičním médiím může vybudovat vlastní mediální impérium. „Může si dělat a říkat, co bude chtít,“ řekla podle CNN.

Co se bude dít dál
Biden už o 20 volitelů překročil hranici 270 volitelů nutných ke zvolení prezidentem.
Ve všech amerických státech se dál sčítají některé hlasy, konečný výsledek to už ale neovlivní.
Někde se bude přepočítávat, jinde budou stížnosti řešit soudy. Konečným termínem pro soudní přezkumy je 8. prosinec.
Sbor volitelů, který teprve po formální stránce prezidenta zvolí, se sejde 14. prosince.
Kongres musí volbu potvrdit do 6. ledna 2021, kdy bude oficiální oznámení výsledků.
Inaugurace nového prezidenta a viceprezidenta bude 20. ledna 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám