Hlavní obsah

Skupina republikánů kvůli volbám žaluje viceprezidenta Pence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Několik zástupců Republikánské strany v čele s texaským kongresmanem Louiem Gohmertem zažalovalo amerického viceprezidenta Mikea Pence ve snaze zajistit mu možnost změnit výsledek prezidentské volby. Po federálním soudci v Texasu žádají, aby Penceovi přiznal právo při speciálním zasedání Kongresu zneplatnit hlasy prezidentských volitelů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Viceprezident USA Mike Pence

Článek

„Ne, tohle nebude fungovat,“ poznamenal na svém blogu profesor z Kalifornské univerzity v Irvine a odborník na volební právo Rick Hasen.

Iniciativa Gohmerta a dalších spojenců končícího prezidenta Donalda Trumpa souvisí s nadcházejícím společným zasedáním dvou komor Kongresu, při kterém budou formálně vyhlášeny výsledky hlasování prezidentských volitelů. Trump v souladu s výsledky „lidového hlasování“ v jednotlivých státech USA získal 232 volitelských hlasů, zatímco kandidát Demokratické strany Joe Biden 306.

Biden nevyhrál, tyto volby nesmí platit, řekl Trump

Volby USA

Zmíněné zasedání zákonodárců, které je na programu 6. ledna, bude coby předseda Senátu řídit viceprezident Pence. Podle nové žaloby může na základě 12. dodatku ústavy „rozhodnout, které volitelské hlasy započítat, nebo zda vůbec nějaké započítat“. Dvanáctý ústavní dodatek z roku 1804 upravuje mechanismus volby amerického prezidenta sborem volitelů. V některých amerických státech letos 14. prosince vedle oficiálně jmenovaných volitelů hlasovala i skupina neoficiálních republikánských zástupců.

Trump z Bílého domu ještě neodešel, už ale plánuje návrat

Zahraniční

Podle médií však hlasy „alternativních“ volitelů nemají v zákonem daném procesu žádný význam, zatímco Penceova role při uzavírání výsledků voleb je čistě ceremoniální. „Právě sledujeme, jak lidé, kteří si říkají konzervativci, hájí stanovisko, že viceprezidenti by měli mít jednostrannou pravomoc rozhodovat prezidentské volby,“ komentoval vývoj reportér zpravodajského webu Axios Jonathan Swan.

Texas a 17 dalších států USA povstalo proti Bidenovi. Rozhodne Nejvyšší soud

Amerika

Magazín Politico označuje sebemenší úspěch republikánské soudní stížnosti za něco nepravděpodobného. „Žaloba nicméně staví Pence do pozice, v níž musí buďto proti ní protestovat, čímž by se dostal do opozice vůči Trumpovi a jeho republikánským obhájcům, nebo ji podpořit a tím dát najevo úmysl podkopat verdikt voličů z letošního hlasování,“ dodává článek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám