Hlavní obsah

Biden nevyhrál, tyto volby nesmí platit, řekl Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výsledky prezidentských voleb jsou už dva týdny ve všech státech USA uzavřené a sbor volitelů určil jako nového prezidenta Joea Bidena, současná hlava státu Donald Trump se ale domnívá, že není možné, že byl poražen. Alespoň to tvrdí v dalším dlouhém videu, kde opakuje dávno vyvrácené dezinformace o volebních nesrovnalostech a obviňuje úřady, média i digitální platformy ze spiknutí ve prospěch Bidena.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump se zjevně ani více než měsíc a půl po volbách nechystá veřejně akceptovat prohru, kvůli které neobhájil mandát jako první prezident od doby George Bushe staršího.

Výsledek od počátku označuje za podvod, ačkoli volební orgány nenahlásily žádné výraznější problémy. Za „nejbezpečnější volby v historii” je označila i Trumpova vlastní federální agentura.

Trumpova vládní agentura: Byly to nejbezpečnější volby v historii

Amerika

Se svými obviněními Trump a jeho spojenci neuspěli u mnoha soudů včetně toho nejvyššího, prezidentovu snahu přesvědčit veřejnost o alternativní volební realitě to ale nezastavilo.

„Nestalo se to. (Biden) Nevyhrál. Bylo to naše drtivé vítězství," říká Trump ve skoro 14minutovém videu nahraném na Facebook v noci na středu. Sociální síť k němu připojila poznámku, že  „volební činitelé dodržují přísná pravidla a nenašli žádné důkazy o rozsáhlých podvodech”. Příspěvek zároveň nasbíral přes 400 tisíc pozitivních reakcí.

„Matematicky nemožné”

Americký prezident jako důkaz nekalostí prezentoval mimo jiné to, že během sčítání hlasů postupně ztratil náskok v několika klíčových státech.

Nemůžeme dovolit, aby tyto naprosto podvodné volby platily.
Donald Trump, americký prezident

Tento posun ve prospěch Bidena v Michiganu nebo Pensylvánii byl ovšem naprosto logický, neboť v daných případech se až později začaly započítávat hlasy z velkých měst a korespondenční hlasy, které více využívali voliči Demokratické strany.

Trump hledal „mrtvé voliče”. Ti teď k jeho smůle vycházejí na světlo

Volby USA

Trump ovšem označil ztrátu svého náskoku za něco nemožného a zázračného. Příběh o svém vítězství opírá také o to, že ovládl několik okresů, které se v minulých volbách spolehlivě přikláněly k úspěšnému kandidátovi, podobně jako státy Ohio a Florida. Jeho porážka je prý „historicky, matematicky, politicky a logicky nemožná".

„Vyhráli jsme v těchto volbách o nádherný parník a lidé ve Spojených státech to ví," pokračoval Trump. „Nemůžeme dovolit, aby tyto naprosto podvodné volby platily,“ dodal.

Korespondenční hlasy jen pro Bidena?

Odcházející prezident například tvrdí, že není možné, aby drtivá většina korespondenčních hlasů připadla jeho soupeři. Vysvětlení je přitom jednoduché.

Voliči demokratů se koronaviru obávali mnohem více než voliči republikánů a své hlasy tak odevzdávali s předstihem a poštou. Demokratičtí politici je k tomu ostatně v průběhu kampaně několikrát vyzývali a nevystavovali se zbytečnému riziku nákazy.

Trumpova noční můra se naplnila. Pensylvánii otáčejí korespondenční hlasy

Volby USA

Právě tyto poštou zaslané volební lístky se začaly sčítat nejpozději. Z toho důvodu to v průběhu volební noci vypadalo, že vede Trump. Ve skutečnosti tomu tak ale nebylo.

Expert: Nemá smysl ho opravovat

Další „důkaz”, kterým Trump argumentuje je, že volební komise antedatovala pozdě zaslané hlasy tak, aby to vypadalo, že přišly včas.

„Stovky svědků přísahaly, že pracovníci u voleb vytahovali stovky tisíc hlasů se stejným podpisem a všechny byly pro Bidena,” tvrdí Trump.

Úřady se podobnými nařčeními zabývaly a pokaždé došly k závěru, že k nim buď nejsou důkazy, nebo se údajní „svědkové” sami přiznali, že si je vymysleli.

Americký pošťák odvolal tvrzení, že pošta manipulovala hlasy

Amerika

Reportér televize CNN Daniel Dale, který se specializuje na kontrolu sporných tvrzení amerického prezidenta, na Twitteru proslov klasifikoval jako příliš „pomatený a irelevantní" na to, aby jej podrobil „fact-checkingu".

Čína mohla hacknout hlasovací zařízení, řekl Trump ke kybernetickým útokům

Bezpečnost

Bidenovo vítězství už uznal i nejvlivnější republikán v Kongresu Mitch McConnell. Američtí zákonodárci proces potvrzování volebních výsledků uzavřou na začátku ledna a nová hlava státu se funkce ujme 20. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám