Hlavní obsah

Rektoři žádají o návod k poskytování studia pro Rusy a Bělorusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rektoři tuzemských vysokých škol chtějí po ministerstvu školství návod k poskytování vzdělávání pro uchazeče o studium z Ruska a Běloruska. Vyjasnit by se podle nich mělo, jak to bude s možností prodlužování současných víz těchto osob v ČR, i to, které vysokoškolské obory nebudou smět studovat.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

Článek

Některé VŠ by se pro ruské a běloruské studenty zřejmě mohly uzavřít ze strategických bezpečnostních důvodů státu. Jednat by se mohlo např. o obory IT. Zástupci rektorů to řekli na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání pléna České konference rektorů (ČKR) v Technologickém centru UMPRUM v Praze.

Jak to bude u lidí, kteří už víza mají?

Podle předsedy ČKR a rektora Masarykovy univerzity Martina Bareše je jasné, že kvůli sankcím proti režimům v Rusku a Bělorusku kvůli válce na Ukrajině noví uchazeči z těchto zemí v ČR nedostanou víza.

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

„Není ale zřejmé, jak to bude u lidí, kteří už víza mají a potřebují je prodloužit,” připomněl Bareš.

Někteří se jasně distancují od režimu ruského prezidenta Putina a zřejmě by nebylo správné na ně uplatňovat stejné principy sankcí jako na jeho příznivce.
předseda ČKR Martin Bareš

Vysoké školy podle něj tedy chtějí od ministerstva školství vědět, jak k takovým uchazečům o studium přistupovat.

Ruští studenti Masarykovy univerzity odsoudili útok na Ukrajinu. Projevili statečnost, chválí rektor

Válka na Ukrajině

Upozornil, že někteří se jasně distancují od režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a zřejmě by nebylo správné na ně uplatňovat stejné principy sankcí jako na Putinovy příznivce.

Na mysli nepochybně měl i ruské a běloruské studenty své školy, kteří koncem března odsoudili ve společném videu ruský útok na Ukrajinu.

Stop u bezpečnostních a IT oborů?

Na druhou stranu je podle Bareše nutné si uvědomit, že Rusové a Bělorusové kvůli sankcím nebudou moct některé obory studovat. „Typicky může jít o bezpečnost nebo IT,” uvedl.

„My bychom ale chtěli znát všechny obory, které jsou z hlediska státu považovány za strategické,” doplnil rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja.

Univerzita chce učit uprchlíky češtinu také na procházce

Domácí

Podle rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimíra Sedlaříka stát už dříve podobně omezil některé obory třeba pro občany Libye nebo Íránu.

Projekt Otevřené ukrajinské univerzity

Rektoři také přivítali projekt Otevřené ukrajinské univerzity, do kterého se zapojují i VŠ z jiných evropských zemí. Projekt by měl pomoct vysokým školám na Ukrajině s udržením výuky v době války po napadení Ruskem.

Podle Bareše je nyní ve fázi vývoje a jeho fungování není snadné zorganizovat. Např. online výuce podle něj brání ostřelování, které ji přerušuje. Spíš se tak jedná o možnosti nabídky předtočených videí, která by se mohla opatřit titulky v ukrajinštině.

Nabídka stipendií pro ukrajinské vysokoškoláky bude na webu Study in the Czech Republic

Věda a školy

O možnostech podpory ukrajinských vysokých škol ze strany univerzit v ČR jednali rektoři už v březnu se zástupci Ukrajinské konference rektorů. Předsednictvo ČKR pak přijalo usnesení, že vysoké školy se ve vztahu k Ukrajině musí zapojit i do řešení různých problémů. Jejich seznam se v současnosti upravuje podle toho, jak se vyvíjí situace.

Jak řešit válečný stres a jak se „neodpojit“. Čeští psychologové školí mladé kolegy na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Univerzitní prostředí podle Bareše nejprve pomáhalo třeba se zajišťováním ubytování pro uprchlíky či s tlumočením, nyní se zaměřují více i na nabídky studia a pracovních pozic nebo pomoc se vzděláváním.

„Jde o pomoc se vzděláváním nejen na vysokých školách, ale i třeba na základních. Naši studenti a studentky z pedagogických fakult pomáhají například s integrací ukrajinských dětí,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám