Hlavní obsah

Ruští studenti Masarykovy univerzity odsoudili útok na Ukrajinu. Projevili statečnost, chválí rektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ruští a běloruští studenti Masarykovy univerzity v Brně odsoudili ve společném videu (níže v textu) ruský útok na Ukrajinu. Podle rektora Martina Bareše projevila více než desítka mladých lidí osobní statečnost. Dali najevo, že nesouhlasí s kroky svých vlád. Běloruské jednotky se sice zatím do invaze nezapojily, ruská armáda však operuje i z běloruského území.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

Článek

„Ptali jsme se jich několikrát, jestli si uvědomují všechny možné důsledky svého vyjádření, neboť jde o osobní a konkrétní vyjádření jejich postoje, ale byl jsem opakovaně ujištěn, že ano. Rád bych jim vyjádřil v této záležitosti podporu, protože s principem kolektivní viny máme historickou zkušenost a dle mého názoru do demokratické společnosti nepatří,“ prohlásil Bareš.

Za to, co jsme ve videu řekli, nám hrozí 15 až 25 let vězení.

S nápadem natočit video odsuzující ruskou agresi přišla absolventka lékařské fakulty Marija Buzinová.

„Pocházím z Ruska, ale už deset let žiji v Evropě. Když Ruská federace zaútočila na Ukrajinu a vyhlásila 24. února válku, hluboce mě to ranilo a zdrtilo. Hned mě v tu chvíli napadlo, že určitě nejsem jediný Rus, který s touto válkou nesouhlasí,“ uvedla žena, která nyní pracuje jako lékařka v České Lípě.

„Chceme sdělit, že všichni Rusové nejsou zlí“

Spojila se s krajankou Darinou Gribanovovou z fakulty sociálních studií a společně oslovily další ruské a běloruské studenty Masarykovy univerzity.

„Každý z nás věděl, že vyjádřit v tuto chvíli nahlas svůj názor je obrovským rizikem. Rusko přijalo nový zákon, který stanoví, že za jakýkoli protest proti této ‚speciální vojenské operaci' bude následovat pokuta nebo ztráta svobody. Chceme ale lidem sdělit, že všichni Rusové nejsou zlí. Prostě jsme nemohli mlčet, stojíme o demokracii,“ doplnila Buzinová.

Nabídka stipendií pro ukrajinské vysokoškoláky bude na webu Study in the Czech Republic

Věda a školy

„Za to, co jsme ve videu řekli, nám hrozí 15 až 25 let vězení. Všichni ale věříme, že je velmi důležité, aby zazněl náš názor. Teď musíme ukrajinským lidem nejenom pomáhat, ale musíme i vstát a protestovat. My nejsme ruská vláda a zásadně nesouhlasíme s tím, co dělá,“ uzavřela Gribanovová.

Jak řešit válečný stres a jak se „neodpojit“. Čeští psychologové školí mladé kolegy na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám