Hlavní obsah

Univerzita chce učit uprchlíky češtinu také na procházce

Adaptační centrum pro uprchlíky, kteří našli dočasný azyl na koleji Jana Opletala ve Slezské Ostravě, připravovali o víkendu studenti Ostravské univerzity (OU) spolu s aktivisty a dobrovolníky. Centrum nabídne běžencům výuku češtiny, řadu aktivit i místo pro děti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Do budování centra se pustili studenti i dobrovolníci.

Článek

„Připravujeme prostory pro Ukrajince ubytované tady na koleji, kteří museli prchnout před válečným konfliktem. Aktuálně jich tu je kolem dvaceti, ale budeme navyšovat jejich kapacitu na 35,“ vysvětlil Právu Tomáš Kukuč, absolvent OU, který pomoc Ukrajincům na škole koordinuje.

„Adaptační centrum vzniklo pod záštitou rektora, s podporou univerzity a studentských spolků. Cílem je vytvořit co nejlepší podmínky pro aklimatizaci uprchlíků, aby se mohli co nejdříve postavit na vlastní nohy a zapojit do české společnosti,“ dodal s tím, že projekt zaměřený na pomoc běženců dostal název MOVA, což má symbolizovat hledání společného jazyka.

Česko žádá 30 tisíc vakcín pro děti z Ukrajiny

Domácí

S přípravou centra začali aktivisté a dobrovolníci v pátek a během víkendu vše dokončili. Jednou z místností, kterou vy­užili, je studovna.

„Vystěhovali jsme nábytek a předělali jsme ji na učebnu češtiny a místo, kde budeme dělat kurzy, volnočasové aktivity, art terapie nebo třeba i jógu, bude sem docházet taky psycholog. Bude to něco jako komunitní centrum, kde budou moci být uprchlíci spolu, kde dostanou řadu informací a budou se moci střetávat i se studenty,“ popsal Kukuč. O patro výš zase vznikl dětský koutek a televizní místnost, kde si budou moci dát běženci taky třeba kávu.

Školní inspekce pomůže s integrací uprchlíků. V dotčených školách žádné kontroly, slibuje

Věda a školy

Jedním ze studentů, kteří pomáhali s budováním adaptačního centra, byla i Jana Cieslarová z Petrovic u Karviné, studentka třetího ročníku psychologie na OU. „Přišlo to jako náhlá výzva, kdy nás požádaly paní vrátné o pomoc s vytvořením dětského koutku a poskytnutí pomoci uprchlíkům v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině. A takovou výzvu nemůžete odmítnout, tak jsme se do toho s kamarády pustili, šli jsme do toho po hlavě,“ prozradila, jak se dostala k pomoci uprchlíkům.

Jana dodala, že dělá, co je potřeba, například v potravinové bance nebo koordinuje pomoc běžencům. „Aktuálně nám chybí kuchyňské nádobí, například pánvičky, hrnce, prkýnka, nože, příbory.“

Už v úterý plánuje Ostravská univerzita zahájit v adaptačním centru kurz češtiny.

„Měla by být úvodní hodina v učebně, kde probereme základní slovíčka, další den bychom ale účastníky výuky vzali na procházku, bez překladatele, aby si rychleji zvykali. Dostanou kartičky se slovy, budou dělat různé aktivity,“ nastínila Jana, co uprchlíky v jejich kurzu češtiny čeká.

Ruští studenti Masarykovy univerzity odsoudili útok na Ukrajinu. Projevili statečnost, chválí rektor

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám