Hlavní obsah

Jak řešit válečný stres a jak se „neodpojit“. Čeští psychologové školí mladé kolegy na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští krizoví psychologové školí na dálku ukrajinské studenty, kteří chtějí pomáhat přímo v terénu. Řada z nich se vydává do krytů, nemocnic i zničených ulic Kyjeva, kde se snaží pomoci lidem překonat šok i extrémní stres. Pod enormním tlakem se přitom ocitají i oni sami.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Muž v troskách hořícího domu v Charkově (ilustrační foto)

Článek

„Není čas učit je složité techniky krizové intervence. Tím bychom je mohli paradoxně spíš znejistět. Procházeli jsme s nimi věci, které člověk dokáže v základu zvládnout. Jednoduché a snadno aplikovatelné techniky,“ přiblížila jedna ze školitelek Kateřina Bohatá, psycholožka a vedoucí krizové Linky seniorů v organizaci Elpida.

Online školení se zúčastnilo asi 90 lidí, často vysokoškoláků z Kyjeva, pro které byl seminář tlumočen do ukrajinštiny. Stovky zájemců sledovaly přenos také na internetu.

Oxana studuje, pracuje a pomáhá jako dobrovolnice

Domácí

Zoceleni zkušenostmi

Situace, s nimiž chtěli Ukrajinci poradit, byly velmi různorodé. Od toho, jak postupovat v případě seniorů, mentálně nebo zdravotně postižených přes pomoc ženám s dětmi, které ztratily muže, až k těm, kteří třeba přišli o část těla a jsou v šoku.

„Další téma bylo, jak mluvit s velmi mladými vojáky, osmnáctiletými mladíky, kteří chtějí narukovat, ale zároveň se toho bojí,“ doplnila Bohatá. Výjimkou nebyla ani pomoc těhotným nebo rodícím ženám.

Při velkém náporu emocí organismus reaguje mnohdy tak, že se prostě „odpojí“. I na to se musejí ukrajinští studenti v terénu připravit. Součástí kurzu bylo poskytnout psychologickou podporu i jim.

Studie: Ve školách chybí systém psychologické pomoci uprchlíkům

Věda a školy

„Člověk je pasivní nebo chaoticky aktivní a je třeba ho dostat do módu, kdy převezme kontrolu sám nad sebou,“ přiblížila Bohatá. Studentům ukázali zklidňující techniky. Jindy může pomoci i vyvolání vzpomínek na to, co člověku dříve pomáhalo. „Když si na to lidé vzpomenou, tak si uvědomí, že už leccos zvládli,“ vysvětlila.

Důležitou součástí semináře byla i doporučení, jak se postarat o sebe. Ideálně ještě předtím, než do terénu vyrazí.

Na žáky už je tématu Ukrajiny moc. Zvolnit, radí školní psychologové

Věda a školy

„Vybavit by se měli ochrannými prostředky. Může to zabránit větším zraněním, ale je to i ochrana před intenzivními emocemi. Je to jako obléknout si roli krizového interventa, což člověku pomáhá nepropadnout se do pocitu bezmoci a nesplynout s daným člověkem,“ přiblížila některá pravidla expertka.

Zprostředkovaně se k nim už dostaly z kyjevské univerzity informace, že doporučené postupy studenti úspěšně aplikují a pomáhá jim to. Na organizaci se podílela Univerzita Karlova i krizoví specialisté z organizací Elpida a Remedium Praha. O rady českých kolegů projevila zájem i univerzita ve Lvově.

Reklama

Výběr článků

Načítám