Hlavní obsah

Nabídka stipendií pro ukrajinské vysokoškoláky bude na webu Study in the Czech Republic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinci se zájmem o studium vysoké školy v ČR najdou přehled stipendijních nabídek na speciální stránce na webu Study in the Czech Republic. Ve středu se na tom dohodli zástupci ministerstev školství a vnitra, Domu zahraniční spolupráce a zhruba 60 veřejných i soukromých vysokých škol v Česku. MŠMT zároveň již v úterý informovalo, že na podporu studentů z Ukrajiny uvolní 150 milionů Kč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Web s nabídkou stipendií pro Ukrajince bude spravovat iniciativa Study in the Czech Republic a Dům zahraniční spolupráce (DZS), který spadá pod ministerstvo školství.

„Navazujeme na aktivity a mechanismy, které se osvědčily v případě pomoci běloruským studentům v roce 2020. Stránku nyní připravujeme, budeme průběžně doplňovat nabídky jednotlivých vysokých škol a zajistíme adekvátní propagaci mezi ukrajinskými studenty,“ poznamenal ředitel DZS Michal Uhl.

Školy nemohou platit žádné stáže a pobyty v Rusku z evropských dotací, oznámilo ministerstvo

Věda a školy

„Naším cílem je poskytnout studentům z Ukrajiny, kteří jsou v důsledku válečného konfliktu nuceni opustit svou zemi, maximální podporu pro studium v České republice. Požádali jsme proto vysoké školy, aby vytvořily pro tyto studenty přívětivé podmínky a poskytly své kapacity i finance, aby studium studentům z Ukrajiny umožnily,“ uvedl náměstek Jaroslav Miller.

Zástupci škol na jednání slíbili, že se do pomoci zapojí. Některé školy se i zavázaly uvolnit na stipendia konkrétní peníze, informoval úřad na svém webu.

Ukrajinci dosud tvoří 8,5 procenta cizinců na českých VŠ

Resort školství dá na stipendijní podporu ukrajinských studentů na českých vysokých školách 150 milionů korun. Pomoc budou moci školy využít pro studenty, kteří se v ČR zapíšou k běžnému studiu, nebo i pro ty, kteří přijedou na krátkodobé studijní pobyty. Na jednoho posluchače mohou v tomto a příštím akademickém roce získat až 150 tisíc korun.

Neprodleně zvažte konec spolupráce s ruskými institucemi, vyzval Gazdík školy a vědu

Věda a školy

Podpora by podle odhadu ministerstva měla stačit přibližně pro 1000 až 1500 lidí. Na krátkodobé studijní pobyty dá úřad 15 tisíc měsíčně.

Do běžného studia bylo podle údajů ministerstva ke konci prosince zapsaných 4617 lidí s ukrajinským občanstvím, z nichž 200 mělo studium přerušené. Na krátkodobém studijním pobytu v ČR bylo podle MŠMT ke konci loňského roku dalších 68 Ukrajinců. Vysoké školy v Česku studuje asi 52 tisíc cizinců, Ukrajinci tak tvoří zhruba 8,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám