Hlavní obsah

Šojgu: Hypersonické rakety Kinžal jsme použili na Ukrajině třikrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Během invaze na Ukrajině použilo Rusko třikrát hypersonické rakety Kinžal. V ruské státní televizi to v neděli řekl ministr obrany Sergej Šojgu, který podle agentury Reuters dále prohlásil, že ruské hypersonické střely se při zasahování důležitých cílů ve všech případech osvědčily.

Foto: AP

Rusko už dříve zveřejnilo záběry z odpálení střely Kinžal.

Článek

„Během zvláštní vojenské operace jsme je nasadili třikrát. A třikrát prokázaly brilantní vlastnosti,“ řekl Šojgu na stanici Rossija 1, přičemž použil oficiální termín, kterým Moskva označuje svou vojenskou invazi.

„Ve skutečnosti nikdo jiný takovou raketu nemá. (...) Není možné ji odhalit nebo zachytit,“ pokračoval Šojgu podle agentury TASS.

Střely Kinžal jsou součástí řady nových hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy zároveň řekl, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a vyhnout se protiraketovému štítu Spojených států.

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Evropa

Na Ukrajině Rusko rakety Kinžal použilo zhruba měsíc po začátku invaze, kdy zasáhlo velký sklad zbraní v Ivanofrankivské oblasti na západě země, píše Reuters.

Raketa Kinžal má dolet 2000 kilometrů a je nejméně pětkrát rychlejší než zvuk (Mach 5). Zvládne 12 tisíc kilometrů za hodinu.
Rusko střelu Ch-47M2 Kinžal představilo před čtyřmi lety, ale pro NATO je stále záhadou, napsal německý Focus. Ví se jen tolik: Je neuvěřitelně rychlá, smrtelně přesná a zatím se zdá, že neexistuje nic, co by ji mohlo zastavit.

Ukrajinská agentura Unian poznamenala, že Rusko nasadilo střely Kinžal 7. srpna při úderu na vojenské objekty ve Vinnycké oblasti. Agentura už dříve informovala o vyjádření velení ukrajinských vzdušných sil, které tehdy připustilo, že stávající prostředky ukrajinské protivzdušné obrany neumožňují tyto rakety efektivně odhalit a zničit.

Špičkového ruského odborníka na hypersonické střely zatkli pro podezření ze zrady

Evropa

Vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko v polovině srpna podle agentury Unian uvedl, že Rusko má raket Kinžal ve výzbroji méně než 40. O desítkách kusů raket Kinžal ve výbavě ruské armády hovořilo rovněž velení ukrajinských vzdušných sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám