Hlavní obsah

Záhady kolem atentátu na Duginovou: Odbojní Rusové nebo zpravodajská hra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

K sobotnímu atentátu na ruskou propagandistku Darju Duginovou, dceru fašistického spisovatele Alexandra Dugina, se přihlásila dosud veřejnosti neznámá skupina Národní republikánské armády. Ve svém prohlášení tvrdí, že hodlá zemi očistit od režimu Vladimira Putina a zastavit její ničení a ničení sousedů. Existenci skupiny nelze nezávisle ověřit, experti zvažují možnost, že by mohlo jít o zpravodajskou hru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyšetřování místa atentátu v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

S tím, že by za výbuchem auta s Darjou Duginovou měla stát tato partyzánská skupina, jako první přišel bývalý poslanec Dumy a protikremelský aktivista Ilja Ponomarjov. Ten byl v roce 2014 jediný, kdo hlasoval proti anexi Krymu, jeho majetek byl zabaven a nyní se nachází v exilu na Ukrajině.

„Tuto akci, stejně jako další partyzánské akce na území Ruska, provedla Národní republikánská armáda,“ řekl Ponomarjov v ruskojazyčné internetové televizi Únorové ráno.

Za výbuch auta s dcerou Putinova ideologa mohou ruští partyzáni, tvrdí aktivista

Válka na Ukrajině

Údajní partyzáni pak na telegramovém kanále „Rospartizan“, který je projektem již zmíněné televize, zveřejnili manifest, ve kterém prohlašují ruského prezidenta Vladimira Putina za „uzurpátora moci a válečného zločince, který rozpoutal bratrovražednou válku mezi slovanskými národy a poslal ruské vojáky na jistou a nesmyslnou smrt“.

Vyzýváme vojáky ruské armády, aby přestali střílet na naše bratry z jiných zemí – Gruzie, Sýrie a dalších.
Prohlášení údajných partyzánů Národní republikánské armády

„Naším cílem je zastavit ničení Ruska a jeho sousedů, zastavit aktivity hrstky kremelských podnikatelů, kteří se připojili k bohatství našeho lidu a dnes páchají zločiny uvnitř i vně země,“ píše se v textu.

Foto: Tsargrad.tv, Reuters

Novinářka a dcera ruského politologa Darja Duginová

Za pozornost stojí, že Ukrajina v něm není explicitně jmenována. „Vyzýváme vojáky ruské armády, aby přestali střílet na naše bratry z jiných zemí – Gruzie, Sýrie a dalších,“ píše se pouze. Autoři textu rovněž tvrdí, že útoků bude přibývat, ale že nebudou útočit na civilní objekty ani civilisty.

Stojí za tím sám Ponomarev?

Skutečnost, že o existenci Národní republikánské armády promluvil jako první takto veřejně právě Ponomarev, zřejmě není náhodná. Jak píše korespondent britského deníku The Times Marc Bennets, Ponomorev je jedním z ruských opozičníků, kteří za projektem Únorového rána stojí.

„Činnost kanálu se neomezuje jen na online videa a rozhovory s disidenty, ale snaží se také poskytnout podporu aktivistům uvnitř Ruska, kteří provedli žhářské útoky na nejméně deset vojenských náborových středisek. Její projekt Rospartizan v aplikaci Telegram nabízí rady, jak vyrábět improvizované zbraně, a vyzývá k útokům na vládní budovy,“ psal Bennets v červencovém článku.

Auto dcery „Putinova Rasputina“ rozmetala bomba, potvrdili vyšetřovatelé

Evropa

V článku cituje editora kanálu Fedora Klimenka, který aktivitu svého týmu hájí tím, že „nenásilné metody nikdy nevedou k pádu takovýchto režimů“.

Po víkendovém atentátu na Duginovou svůj článek Bennets přesdílel se slovy, že text nyní „nabývá zcela nového významu ve světle údajných vazeb na ruskou Národní republikánskou armádu“.

Šéf ruské vládní agentury Rossotrudničestvo Jevgenij Primakov na Ponomarevovo konto navrhl, zda by nebylo možné vypsat grant pro novináře s cílem vyfotit či natočit, jak leze po zemi se zlámanými kostmi a vylámanými zuby.

Novinář: Zdá se to věrohodné

Je nutné však zopakovat, že existenci skupiny nelze ověřit. Řada expertů je skeptická k tomu, že Národní republikánská armáda vůbec existuje, a pokud ano, zda prostě jen nevyužila příležitosti ke zviditelnění. Darja Duginová totiž nepatřila k prominentním propagandistům a i teorie, že měl být cílem atentátu její otec, pokulhává, jelikož ani on nemá na Putina kdovíjak významné osobní vazby, připomíná v komentáři pro Spectator britský profesor Mark Galeotti.

Za atentátem na Duginovou může zdát někdo úplně jiný. Rusové pochopitelně obviňují Ukrajince. Britský Daily Mail spekuluje, že jde o vnitřní boj v rámci ruských tajných služeb, nebo o zpravodajskou hru, která má odvrátit pozornost.

Novinář Jason Jay Smart, který pracuje pro ukrajinský Kyiv Post, na Twitteru napsal, že s Ponomarevem osobně mluvil a uvedl, že mu přijde, že je existence partyzánů „velmi, velmi věrohodná“.

Podle bezpečnostního experta Keira Gilese z nejprestižnějšího britského think-tanku Chatham House může jít o past přímo ruských tajných služeb. Sám přiznal, že o Národní republikánské armádě není přesvědčen.

„Pokud existuje, je zcela nová,“ napsal na Twitteru. „Ponomarev tvrdí, že je s jeho skupinou v kontaktu už několik měsíců a že ho bezprostředně před útokem na Duginovou varovala, aby sledoval zprávy,“ dodal.

Auto s Darjou Duginovou vybuchlo v sobotu večer. Podle ruských vyšetřovatelů byl pohyb vozidla sledován a bomba v něm odpálena na dálku, píše agentura TASS. Pachatelem činu je podle FSB ukrajinská občanka Natalja Vovková, která měla následně uprchnout do Estonska. Útok podle Kremlu připravily ukrajinské tajné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám