Hlavní obsah

Někteří separatisté v Luhansku odmítají bojovat za Doněck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Někteří příslušníci vojska ze samozvané Luhanské lidové armády údajně odmítají pokračovat ve válčení v Doněcké oblasti a stěžují si na vyčerpávající tempo útoků. Uvedl to washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank proruských separatistů v Popasné míjí tabuli upozorňující na bazar s oblečením.

Článek

Podle ISW armáda Luhanské lidové republiky (LNR) nesouzní s nedávnými ruskými cíli za svými hranicemi tolik jako lidé v Doněcké lidové republice (DNR). Několik ukrajinských kanálů sdílelo v pondělí video vojáků z praporu LNR 2740, kteří odmítali bojovat na území DNR.

Vojáci ve videu prohlašovali, že svou „republiku“ osvobodili již 3. července, a proto nadále nechtějí na území DNR bojovat. ISW dodává, že pravost videa nelze nezávisle ověřit, odráží však trend klesající morálky LNR na podporu ruské války na Ukrajině.

Strategie ruského postupu: Šest skupin a šest směrů

Evropa

Podobné stížnosti zaznamenaly dříve i jednotky z DNR, což může naznačovat, že nemusí plně podporovat plány Kremlu na větší invazi na Ukrajinu. Příslušníci 3. pěšího praporu 105. pěšího pluku DNR si například už v květnu stěžovali, když byla jejich jednotka přemístěna z Mariupolu do Luhanské oblasti.

V červnu pak 113. pluk DNR zveřejnil z fronty podobnou výzvu jako nyní jejich kolegové z LNR.

Podle pravidelné ranní svodky ukrajinského generálního štábu pokračovalo v noci ostřelování ukrajinských měst. Postup ale ruská vojska neudělala, a to ani ve směru na Bachmut, který Moskva podle nedávných zpráv preferuje. U Jižního Bugu pak Ukrajinci informují o ruských ztrátách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám