Hlavní obsah

Ruští politici líčí past na umělce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalovat „agenty zahraničního vlivu“ v kultuře, to si klade za cíl skupina ruských poslanců, senátorů a úředníků. V minulých dnech vytvořili komisi s názvem Skupina pro vyšetřování protiruské činnosti v oblasti kultury s příznačnou zkratkou GRAD.

Foto: Russian State Duma, Reuters

Jednání ruské Státní dumy. Ilustrační foto

Článek

Skupina vedená Zacharem Prilepinem, spisovatelem a horlivým stoupencem donbaských separatistů i války na Ukrajině, se rozhodla pátrat po umělcích či úřednících spojených se zábavou a kulturou, kteří zaujali laxní přístup k ruskému vojenskému tažení.

Politikům vadí umělci, kteří válku odsoudili, ale i ti, kteří ji nijak nekomentují. Zveřejnili celý seznam jmen s poznámkou „mlčí“.

„Ruským občanům (komise) navrhuje, aby udávali umělce,“ komentoval vznik nové struktury portál radiokp.ru. Komise dala najevo, že hodlá „bojovat s pátou kolonou“ a trestat jedince, kteří se hlásí k západnímu kulturnímu vlivu.

Ruská ekonomika klesla o čtyři procenta. Čekal se hlubší propad

Ekonomika

„Liberální umělci získali příliš mnoho svobody a v důsledku toho Západ jejich prostřednictvím ovlivňuje Rusy,“ prohlásil Prilepin.

Mezi prvními „agenty“ politici vytipovali populárního herce a baviče Ivana Urganta, který v prokremelské televizi Pervyj kanal před válkou moderoval zábavnou show Večerní Urgant a zpovídal ruské i zahraniční celebrity.

V hledáčku se ocitl také Alexandr Vasiljev, módní historik, jenž vedl pořad o stylu a trendech, dále Alexandr Moločnikov, režisér z divadla Bolšoj těatr, či rockeři ze skupiny Bi-2. Všichni kritizovali válku, ačkoli dříve se těšili přízni provládních médií.

Pro inspiraci na Donbas

Urgant v reakci na únorovou ruskou invazi na Ukrajinu zveřejnil na Instagramu vzkaz ve tvaru černého čtverce a textu: „Strach a bolest. Ne válce.“

Na půl roku se pak vytratil a vyvolal spekulace, že odjel na protest do zahraničí. Když se pak v červenci v Rusku znovu objevil a chystal prý opět svůj pořad, politici vyzvali k jeho vyhazovu z televize, pokud nepodpoří tzv. speciální vojenskou operaci.

V Bulharsku protestují proti možnému obnovení odběru plynu z Ruska

Válka na Ukrajině

Doporučili mu, aby se jel „inspirovat“ na Donbas a bavil tamní lidi, kteří se hlásí k Rusku. Urgant komisi ironicky odpověděl na sítích s tím, že vítá její vytvoření a doporučuje pohnat k odpovědnosti „nejen kulturní činitele, ale také jejich příbuzné“.

Poradil rovněž, aby se „nadšenci“ přejmenovali na Skupinu pro odhalování nepřátel naší společnosti, která by v ruštině měla zkratku GOVNO (Gruppa obnaruženija vragov našego obščestva) odkazující k hovorovému názvu pro fekálie.

„V rámci rozvoje a podpory vaší ideje ‚ruského mccarthismu‘ se navrhuje stažení z prodeje všech alb Paula McCartneyho s výjimkou Back in USSR,“ zavtipkoval.

Komise pak pohrozila vyhazovem Konstantinu Ernstovi (61), šéfovi televize Pervyj kanal, který stanici řídí přes 20 let, pokud baviče nepřiměje k omluvě nebo k cestě na Donbas. Podobný postih hrozí i šéfům divadel a dalších kulturních institucí se vzpurnými podřízenými.

„Dnes není můj den.“ Umělci ke Dni Ruska protestovali u ministerstva obrany

Válka na Ukrajině

Poslanec Sergej Mironov, vůdce Spravedlivého Ruska, se dal slyšet, že komise se zkratkou GRAD, která připomíná název raketového systému nasazovaného ve válce, bude nejen odhalovat „agenty zahraničního vlivu“, ale také jim bránit v přístupu ke státním dotacím.

Známý herec a poslanec Dmitrij Pevcov pak prohlásil, že „stát musí kontrolovat všechno, co se objeví na velkém plátně, na scéně nebo ve výstavní síni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám