Hlavní obsah

Ruští vojáci se na Ukrajině otrávili botulotoxinem. Chemický útok, zuří Moskva

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že záměrně otrávila několik ruských vojáků v Záporožské oblasti botulotoxinem. Vojáci byli na konci července převezeni do nemocnice s těžkými známkami otravy. Poradce ukrajinského ministerstva vnitra uvedl, že údajná otrava mohla být způsobena tím, že ruské jednotky jedly prošlé masové konzervy.

Foto: Reuters

Ruské jednotky na Ukrajině. Ilustrační foto.

Článek

„Režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského schválil teroristické útoky s použitím toxických látek proti ruské armádě a civilním zaměstnancům. Ruští vojenští lékaři potvrdili přítomnost jedu umělého původu v těle hospitalizovaných vojáků,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Jednalo se podle něj o botulotoxin typu B.

Moskva uvedla, že zašle Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) důkazy o chemickém terorismu páchaném Kyjevem. Neuvedla však, o jaké důkazy se jedná ani kolik vojáků se otrávilo. Podle serveru RT.com se mělo jednat o příslušníky jednotek nebo jednotky umístěné v oblasti vesnice Vasiljevka v Záporožské oblasti.

Rusko začalo na Donbasu ofenzivu, Ukrajina ji odráží

Válka na Ukrajině

Mají to z konzerv, reagují Ukrajinci

Kyjev se k obvinění oficiálně nevyjádřil, ale poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko ho okomentoval na Telegramu. Uvedl, že botulotoxin je často v prošlých masových konzervách, ruské jednotky mají už od začátku okupace problémy se zásobováním a často si stěžují na prošlé příděly potravin.

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je považován za jeden z nejúčinnějších jedů, používá se ale také v estetické medicíně. Otrava způsobuje botulismus, který vede k ochrnutí svalstva.

Botulin vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech. K otravě stačí jeden mikrogram jedu. Pravděpodobnost přežití otravy závisí na rychlosti podání protijedu a zahájení léčby.

Rusko začalo na Donbasu ofenzivu, Ukrajina ji odráží

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám