Hlavní obsah

Zelenskyj: Pokud Rusko uspořádá referenda o připojení, žádné jednání s Kyjevem nebude

Pokud Moskva na okupovaných územích Ukrajiny uspořádá referenda o připojení k Rusku, nedočká se rozhovorů s Kyjevem ani s jeho mezinárodními spojenci. Řekl to v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Kyjev trvá na svém postoji nepostoupit Rusku žádná území.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během návštěvy Luhanské oblasti, kde probíhají aktivní boje.

Článek

„Postoj naší země zůstává stejný jako vždy. Nic, co je naše, nedáme,“ řekl Zelenskyj v pravidelném videoprojevu.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu letos 24. února. Jeho jednotky společně se silami separatistů okupují rozsáhlé oblasti na jihu a východě Ukrajiny. Kyjev opakovaně varoval, že Ruskem dosazené administrativy na ukrajinském území plánují referenda o připojení k sousední zemi. Agentura Bloomberg dříve s odkazem na zdroje uvedla, že hlasování se může na podzim uskutečnit v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

„Pokud se okupanti vydají cestou pseudoreferend, uzavřou si tím jakékoliv naděje na jednání s Ukrajinou a svobodným světem,“ řekl Zelenskyj.

Delegace Kyjeva a Moskvy vedly několik jednání o míru a zastavení bojů krátce poté, co ruské síly v únoru zahájily invazi na Ukrajinu. Hovory nicméně uvázly na mrtvém bodě a od konce března se představitelé k mírové debatě nesešli. Obě strany se navzájem obviňují z neúspěchu.

Zelenskyj nepřímo zkritizoval Schrödera a chce jednat s Čínou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám