Hlavní obsah

Strategie ruského postupu: Šest skupin a šest směrů

Ruská armáda a další pomocné jednotky operují zhruba v šesti skupinách zaměřených na Charkov a severozápad Charkovské oblasti, uvedl Institut pro studium války (ISW). Ten také popsal, které konkrétní jednotky ve kterých konkrétních směrech bojují.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják na hlídce u hydroelektrárny v Nové Kachovce

Článek

Útoky na Charkov obstarávají jednotky postavené z jádra západního a centrálního vojenského okruhu. Vojáky z těchto jednotek zaznamenal ukrajinský generální štáb na vnější části Charkova a hranicích s nedalekým ruským městem Kursk. Operace těchto jednotek jsou podle ISW často zoufalé, což reflektuje jejich méně časté nasazování.

Osu Izjum–Slovjansk tvoří zřejmě jádro východního vojenského okruhu společně s dobrovolníky. ISW ale upozorňuje, že tento směr bojů nejspíš pro Rusko přestal být tak důležitý, a to na úkor bránění dobytých území na jihu Ukrajiny. Zejména pak v Záporožské a Chersonské oblasti.

Ukrajinci věří ve vítězství

Válka na Ukrajině

Osu Siversk–Lysyčansk vedou podle informací ISW jednotky centrálního vojenského okruhu s pomocí separatistů z Doněcku a Luhansku. Jednotky pravděpodobně obnovily svou aktivitu ke konci července po „operační pauze“.

Generálplukovník Alexandr Lapin navštívil Lysyčansk 8. srpna a zřejmě jednotkám nařídil opětovné zahájení ofenzivy směrem na Siversk. Ruské ministerstvo obrany Lapina identifikovalo jako odpovědného za zajištění Lysyčansku 3. července, a generálplukovník tak zřejmě pokračuje ve velení jednotek v oblasti.

Preferované zisky

Informace z bojiště naznačují, že Moskva v tuto chvíli preferuje zisk území u ukrajinského Bachmutu. Tam by měla operovat především Vagnerova skupina s pomocí separatistů z Luhansku a také s menší podporou jednotek západního vojenského okruhu. Tyto jednotky se mají podílet na nedávných úspěších v této oblasti.

Rusové opět stříleli u jaderné elektrárny

Evropa

Různé ruské a ukrajinské zdroje se shodují na tom, že se vagnerovci podíleli na dobytí Pokrovského na jihu Bachmutu, Klynového, Novoluhanského i Vuhlehirské tepelné elektrárny.

Vagnerovci mají údajně velitelství v Popasné, asi 40 km severovýchodně od Bachmutu. Toto strategické umístění umožňuje žoldnéřům koordinovat různé ofenzivní operace v severovýchodní části Doněcké oblasti.

Ruské i ukrajinské zdroje nicméně uvádějí, že 14. srpna bylo velitelství zničeno. Úder tak může mít dopad na schopnosti velení a řízení skupiny v oblasti Bachmutu.

Osu Avdijivka–Doněck řídí separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky, kteří se v oblasti pohybují už od roku 2014. Na jihu Ukrajiny jsou pak ruské jednotky promíchané a více diverzifikované než v jiných oblastech. Důvodem je pravděpodobně snaha soustředit se na obranu dobytého území než jakékoli jiné snahy o postup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám