Hlavní obsah

Slovensko dodalo na Ukrajinu samohybné houfnice Zuzana 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina dostala ze Slovenska první čtyři kusy z osmi objednaných 155 mm samohybných kanonových houfnic Zuzana 2. Novinkám to v sobotu sdělil tiskový odbor slovenského ministerstva obrany.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci nabíjejí francouzskou samohybnou houfnici ráže 155 mm Caesar (ilustrační foto).

Článek

Státní akciová společnost Konštrukta Defence patřící pod resort obrany se zavázala dodat Ukrajině celkem osm houfnic Zuzana 2. „Ukrajina si převzala první čtyři kusy samohybných houfnic. Kontrakt o komerčním prodeji osmi samohybných houfnic byl uzavřen v červnu 2022,“ dodalo ministerstvo obrany.

Samohybná houfnice Zuzana 2

Podle ministra obrany Jaroslava Nadě se Slovensko i tímto prodejem zařadilo mezi země, jejichž pomoc je pro Ukrajinu nejcitelnější. „Dialog s ukrajinskými partnery je pravidelný, intenzivní a vedený tak, aby naše pomoc Ukrajině byla co nejefektivnější a nejadresnější,“ uvedl ministr Naď.

Letos v dubnu darovalo Slovensko Ukrajině protiraketový systém S-300, v červnu další vojenský materiál v hodnotě 21,6 milionu eur (téměř 526 milionů korun), čtyři vrtulníky Mi-17, jeden vrtulník Mi-2 a 122milimetrovou munici do systému Grad.

Slováci by mohli Ukrajincům poskytnout jedenáct MiGů-29

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám