Hlavní obsah

Macron si zase volal s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron si v pátek telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, jehož vojska už půl roku útočí na Ukrajině. Vládce Kremlu si postěžoval, že ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, kterou Rusové od března okupují, může způsobit obrovskou katastrofu.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Vladimir Putin zejména zdůraznil, že systematické ostřelování území Záporožské jaderné elektrárny ukrajinskou armádou vytvořilo nebezpečí rozsáhlé katastrofy, která by mohla vést k radiačnímu zamoření rozsáhlých území,“ uvedl Kreml v tradičním shrnutí telefonátu, který podle ruských zdrojů inicioval Macron.

Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z toho, že v elektrárně plánují provokace. Kyjev už před časem uvedl, že ruské síly plánují odpojit zařízení od ukrajinské energetické sítě a připojit ho k ruské.

Přepis rozhovoru: Cvičení vojsk dnes skončí, tvrdil Putin Macronovi čtyři dny před invazí

Evropa

Elysejský palác ve své zprávě uvedl, že Macron podpořil „co nejrychlejší vyslání mise expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii do této lokality za podmínek dohodnutých Ukrajinou a OSN“.

Putin podle francouzské verze telefonátu s vysláním mise a s podmínkami souhlasí. Oba prezidenti budou o tomto tématu znovu jednat v příštích dnech.

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Evropa

Ruské invazní síly obsadily na začátku března Záporožskou jadernou elektrárnu, největší elektrárnu v Evropě, za dramatických okolností.

Z Ukrajiny přicházely zprávy o tom, že útočící Rusové při prudkých bojích areál jaderného zařízení ostřelují. V jeho nejaderné části tehdy vypukl požár.

Francouzský prezident je od začátku války na Ukrajině tvrdě kritizován za svůj neustálý telefonický kontakt s ruským vládcem.

Jenom za první měsíc invaze strávil hovořením s Putinem přes 20 hodin. Část veřejnosti považuje tento čas za zbytečně strávený, část naopak věří, že se mu podaří Putina dostat k jednacímu stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám