Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Následky výbuchu ve věznici v Olenivce

Článek

10:15 - Při nočním ostřelování Mykolajivu zemřel majitel největší obchodní společnosti s obilím Oleksij Vadaturskij. Raketa zasáhla jeho dům, potvrdil jeho mluvčí Ukrajinské pravdě.

17:15 - OSN je připravena vyslat skupinu expertů, aby prošetřila okolnosti výbuchu nápravného zařízení v Olenivce v Doněcké oblasti.

08:14 - Ruská armáda pravděpodobně postavila v Chersonské oblasti dva provizorní mosty a spustila na řece Dněpr převoz, uvedlo britské ministerstvo obrany.

18:32 - Ukrajinská vláda jmenovala bývalého velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise náměstkem ministra zahraničí. Informoval o tom list Ukrajinska pravda.

12:27 - Odvolací soud v Kyjevě zmírnil trest Rusovi Vadimu Šišimarinovi uložený za válečné zločiny, jichž se dopustil za ruské invaze na Ukrajinu. Místo doživotí má ve vězení strávit 15 let, informuje ruskojazyčná služba BBC.

9:53 - Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky tvrdí, že ukrajinská armáda zasáhla při ostřelování věznici s ukrajinskými zajatci a 40 jich zemřelo.

9:43 - Noční ostřelování Slovjansku a Pokrovsku si vyžádalo zraněné. Plyne to z informací vojenských správ. Během čtvrtka v doněcké oblasti následkem ostřelování zahynulo osm lidí a 19 osob bylo zraněno.

9:39 - Gubernátor ruské Brjanské oblasti Aleksandr Bogomaz informoval, že vesnice Sačkoviči v Klimovském okrese byla ostřelována z ukrajinské strany, přičemž bylo poškozeno elektrické vedení. 

8:42 - U Bystrého na Dunaji poničil výbuch malou hydrografickou loď. Exploze jí prorazila trup. Nikdo nebyl zraněn a posádka loď zachránila, takže ji bude možné opravit.

8:38 - Záběry hořících skladů munice v okupovaném Ilovjasku a Brilivce zveřejnil na svém telegramovém kanálu ukrajinský StratKom, spadající pod ministerstvo kultury a informací. Podle něj byly požáry veliké a vyžádaly si i řadu obětí na straně okupačních sil.

Zásoby zcela shořely, uvedl StratKom, který o úspěchu napsal s nadsázkou jako o velké show, a komentoval i obvyklá vyjádření Rusů, že nešlo o zbraně. „Nepochybujeme, že všechna ta ‚humanitární pomoc, hnojiva a ledek‘, shořela“.

8:18 - Rusové ostřelovali v noci raketami z gradů obytnou čtvrť v Nikopolském v Dněpropetrovské oblasti. Dopadlo tam na 40 raket, které poškodily šest domků a stodolu. Rakety zasáhly i oblast Kryvého Rihu.

6:06 - V libanonském přístavním městě Tripolis zakotvila syrská loď s nákladem obilí z Ukrajiny. Agentuře Reuters to sdělilo ukrajinské velvyslanectví v Bejrútu, podle nějž obilí uloupilo Rusko na okupovaných územích.

5:56 - Ruské síly se na východě Ukrajiny snaží využít drobných územních zisků z posledních dní a tlačí se ve směru na město Bachmut. Postup na nedaleký Siversk naopak vázne a neuspěl ani omezený pokus o protiútok v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

23:20 - Ukrajina zvýší svůj vývoz elektřiny do Evropské unie na 250 megawattů (MW) denně z dosavadních 100 MW. Šéf provozovatele ukrajinské rozvodné sítě dnes oznámil, že získal povolení k rozšíření vývozu od Evropského sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E). Informovala o tom agentura Reuters.

21:32 - První vojenské manévry od zahájení války s Ukrajinou oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičení nazvané Vostok 2022 se podle agentury RBK má konat od 30. srpna do 5. září na střelnicích východního vojenského okruhu.

Moskva chystá první vojenské manévry od začátku války

Zahraniční

21:02 - Sankce, které západ uvalil na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu, efektivně ochromily ruskou ekonomiku. To je výsledek 118stránkové studie 19 vědců z americké Yaleovy univerzity. Válka na Ukrajině začala před pěti měsíci, balíky sankcí ze strany USA a Evropy následovaly jen pár dní poté. Jejich dopad na ruskou ekonomiku je sice pozvolný, ale funkční.

Rusko se řítí do ekonomického zapomnění, sankce jsou efektivní, tvrdí studie z Yale

Ekonomika

20:58 - Americký senát jednomyslně schválil rezoluci vyzývající ministra zahraničí Antonyho Blinkena, aby označil Ruskou federaci za stát sponzorující terorismus. Informoval o tom deník New York Times.

11:53 - Ruské vysoké školy mají povinnost přijmout k bezplatnému studiu určité množství dětí ruských vojáků bojujících na Ukrajině, upozornil ruský deník Kommersant. Příslušné nařízení o „podpoře rodin občanů, kteří se účastní speciální operace“, tedy ruského útoku proti Ukrajině, v květnu podepsal ruský prezident Vladimir Putin.

10:40 - Rusko vyváží z okupovaných ukrajinských území vedle obilí také slunečnici, tvrdí ruská redakce BBC. V loňském roce byla Ukrajina společně s Ruskem jedním z největších vývozců slunečnicového oleje, teď ale ukrajinská slunečnice končí v ruských výrobních závodech, zjistili novináři.

9:16 - Ve středu vydalo Česko běžencům z Ukrajiny 1146 víz dočasné ochrany, o 143 více než před týdnem. Celkem víza získalo 402 078 uprchlíků.

7:30 - Fanoušci Fenerbahce – soupeře Slovácka ve 3. předkole Evropské ligy – ve středečním odvetném utkání 2. předkola Ligy mistrů proti ukrajinskému Dynamu Kyjev skandovali před výkopem jméno Vladimira Putina.

6:00 - Zatímco místností zní melodie ruské a někdejší sovětské hymny, malá skupina Ukrajinců v Chersonu, který před téměř pěti měsíci dobyli ruští vojáci, přísahá věrnost Moskvě. Následně obdrží čerstvě vydané ruské pasy, píše agentura Reuters. Tato ceremonie v Chersonu, která se odehrála pod portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina a ruským státním znakem s dvouhlavým zlatým orlem, je v jihoukrajinské Chersonské oblasti jenom jednou z mnoha za poslední týdny.

5:10 - Rusové mají pravděpodobně dostatečné zdroje pouze na dvě operace v Doněcké oblasti, a to na město Siversk a Bachmut. Tvrdí to americký Institut pro studium války.

5:00 - U Kyjeva jsou hlášeny dva výbuchy, píše server Ukrajinska pravda.

22:14 - V Chersonu na jihu Ukrajiny, který ovládají ruská vojska, ve středu vyletěl do povětří automobil se dvěma policisty kolaborujícími s ruskými okupanty. Jeden z policistů přišel o život, uvedl dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na údaje ukrajinské vojenské rozvědky.

20:40 - Obyvatelé proruské samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), která se rozkládá na východě Ukrajiny, by mohli v září v referendu rozhodovat o připojení k Rusku. Podle agentury TASS to ve středu uvedl zastupitel separatistického útvaru Alexandr Kofman.

Samozvaná Doněcká lidová republika chce referendum o připojení k Rusku

Evropa

20:26 - Německo schválilo vyslání dalších 100 samohybných houfnic PzH 2000 na Ukrajinu. Výrobce – společnost Krauss-Maffei Wegmann – odhaduje náklady na tyto houfnice na 1,7 miliardy eur.

20:00 - Spojené státy udělaly ve válce na Ukrajině obrovskou taktickou chybu, tvrdí skotský historik Niall Ferguson, který momentálně působí na univerzitě v Harvardu. Je přesvědčený, že čas pracuje pro Putina a navzdory tomu, že zpočátku byla ruská invaze katastrofou, pro Ukrajinu je čím dál těžší vyhrávat. Jeho prognóza je pro Ukrajinu velmi hořká.

Putin ví, že jednota Západu má omezené datum platnosti, tvrdí skotský historik

Evropa

19:45 - Litva zakázala vstup patriarchovi Kirillovi. Patriarcha byl zařazen na seznam nežádoucích osob, protože vědomě popírá územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Do Litvy bude moci zavítat až 23. června 2027.

18:45 - Úspěch mobilních raketových systémů HIMARS v boji proti ruským silám na Ukrajině zásadně zvýšil jejich poptávku v dalších zemích. Lotyšsko zaslalo do Spojených států žádost o nákup zatím nezveřejněného počtu systémů, jedná se o společný projekt spolu s Estonskem a Litvou. Pět set HIMARSů už si objednalo i Polsko.

Pobaltské státy se připravují na Rusko. Chtějí HIMARS jako Ukrajina

Válka na Ukrajině

17:56 - Objem zemního plynu v německých zásobnících bude i při trvale nízkých dodávkách z Ruska možné dál zvyšovat. Uvádějí to jejich provozovatelé.

17:21 - Skupina G7 chce podle zdroje agentury Reuters do 5. prosince mít cenový strop na ruskou ropu. Chce tak sladit postup s ropným embargem ze strany EU.

17:08 - Pro 84 procent Ukrajinců jsou nepřijatelné jakékoliv územní ústupky Rusku, vyplývá z průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu.

Pro 84 procent Ukrajinců jsou územní ústupky Rusku nepřijatelné

Evropa

16:26 - Běloruská televize Nexta zveřejnila na Twitteru video, na kterém jsou údajně zachyceni ruští novináři, jak natáčejí reportáž z fronty. Když vojáci vystřelí z děla, jeden z reportérů vlivem tlakové vlny odletí. „Je velká pravděpodobnost, že v blízké budoucnosti bude mít problémy se sluchem,“ píše Nexta.

15:19 - Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak ve středu podepsal tři zbrojní kontrakty s Jižní Koreou, na jejichž základě Polsko získá lehké bojové letouny FA-50, tanky K2 a samohybné houfnice K9.

15:16 - Tři přístavy na ukrajinském černomořském pobřeží začínají zase fungovat a připravují se na obnovení plavby, potvrdily podle agentury Unian ukrajinské námořní síly. K fungování se vrací přístavy v Oděse, Čornomorsku a v Južném.

13:45 - V Istanbulu se na základě dohody mezi OSN, Ruskem, Ukrajinou a Tureckem otevřelo koordinační centrum pro vývoz obilí z ukrajinských přístavů.

12:42 - Charkov se stal ve 4:25 terčem ruského ostřelování. Do průmyslové čtvrti dopadly dvě rakety systému S-300. Nálet si nevyžádal žádné oběti. Použití střel země-vzduch systému S-300 proti pozemním cílům potvrzuje spekulace, že Rusku dochází střely země-země a vzduch-země a používá k útokům na pozemní cíle i rakety určené k ničení letadel ve vzduchu. [celá zpráva]

12:33 - Ruské letectvo podniklo 24. července nálet na sklad munice v Dněpropetrovské oblasti, při kterém údajně zničilo sto raket pro americké raketomety HIMARS. Uvedlo to  ve středu ruské ministerstvo obrany. Jeho tvrzení nelze nijak ověřit. Rusové opakovaně oznamovali zničení techniky dodané ze Západu a ukázalo se, že to nebyla pravda. Zpráva však ukazuje, jaký problém představuje systém HIMARS pro ruské jednotky.

11:06 - Ostřelování Bachmutu kolem sedmé ráno si vyžádalo oběti. Zasažen byl dvoupodlažní hotel. Na místě trosek byl objeven jeden mrtvý, další čtyři osoby byly zraněny, je mezi nimi muž vyproštěný v 9:25, který musel být hospitalizován. Pod troskami je ještě jedna osoba, se kterou udržují záchranáři akustický kontakt.

10:49 - V Korosteni v Žytomyrské oblasti byly zaznamenány exploze v době vzdušného poplachu. O útok ale nešlo, výbuchy souvisely s výcvikem ukrajinských sil, který probíhal i v době poplachu.

7:22 - Ruské jednotky se na jihu země u ústí Bugu v Chersonské a Mykolajivské oblasti pokoušejí zastavit postup ukrajinských sil. Plyne to ze středeční svodky ukrajinského generálního štábu. Pokračují i boje na Donbasu.

Rusko se snaží zastavit ukrajinský postup na jihu

Evropa

6:17 - Ruský plynárenský gigant Gazprom ohlásil na ráno snížení dodávek plynu do Evropské unie plynovodem Nord Stream 1 na pětinu jeho kapacity. Gazprom to odůvodňuje technickými problémy s turbínami. Německo to však odmítá a tvrdí, že jde o politické rozhodnutí.

6:09 - Americký ministr obrany Lloyd Austin koncem června oficiálně schválil plán, díky kterému se zranění ukrajinští vojáci budou moci léčit ve vojenské nemocnici na americké základně v Landstuhlu na západě Německa. Nemocnice je schopna se postarat o 18 zraněných ukrajinských vojáků najednou.

Jde o největší zařízení tohoto druhu mimo území Spojených států. Péče se jim v ní dostane, pokud je nepřijme nějaké jiné zařízení na Ukrajině nebo v nějaké bližší zemi. Landstuhl leží asi 1000 kilometrů od ukrajinských hranic. Americká armáda však nebude pro zraněné ukrajinské vojáky posílat své příslušníky přímo na Ukrajinu.

21:10 - Kyjev má v plánu uzavřít s MMF do konce roku dohodu o úvěrovém programu. Na podporu ekonomiky zničené válkou si Ukrajina chce půjčit až 20 mld. USD.

20:18 - Naftogaz neuhradil platby za dluhopisy. Stal se prvním ukrajinským státním subjektem, který se od začátku války dostal do platební neschopnosti.

19:10 - Ukrajinská policie tvrdí, že na územích, které okupuje Rusko, prudce roste zločinnost, a to zejména počty vražd a krádeží aut.

18:40 - Ukrajinská vláda nařídila státní energetické společnosti Naftogaz, aby zahájila druhé kolo jednání s držiteli svých dluhopisů o restrukturalizaci dluhu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z vlády.

15:24 - Britská ministryně zahraničí Liz Trussová oznámila, že Británie zavede nové sankce proti Rusku. Týkat se budou Kremlem dosazených představitelů v okupovaných oblastech Donbasu, ruského ministra spravedlnosti Konstantina Čujčenka a 29 představitelů regionálních vlád v Rusku, kteří „převedli své prostředky do separatistických republik na východě Ukrajiny, čímž podle britské vlády usnadnili jejich okupaci“.

13:53 - Rusko se po roce 2024 stáhne z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), řekl podle agentury Interfax šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Rusko se stáhne z ISS. Postaví si prý vlastní vesmírnou stanici

Věda a školy

12:59 - Státy EU se dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu. Informovalo o tom české předsednictví Rady EU.

Vytápění o stupeň méně. EU se dohodla, jak snížit spotřebu plynu

Ekonomika

11:57 - Ze stanového městečka pro uprchlíky v Malešicích byly dopoledne odvezeny do Troji kontejnerové buňky a část zázemí. Uprchlíci se přestěhují odpoledne.

10:48 - Neobyčejný příběh dvojité operační hry ukrajinské a ruské výzvědné služby popsal novinář investigativního serveru Bellingcat Christo Grozev. Zpravodajec ruské FSB byl prozrazen v komunikaci s ukrajinskou stranou příliš krásnou „přítelkyní“ jednoho z ruských pilotů.

Ruské špiony prozradila příliš sexy společnice

Evropa

10:33 - Ruská armáda v noci na úterý provedla raketové útoky na jižní ukrajinské pobřeží i na Charkov na východě země, uvedla s odvoláním na ukrajinské představitele ruská redakce BBC.

Ruští vojáci ostřelovali jih Ukrajiny a Charkov

Evropa

10:13 - Německé kompenzace za dodávky zbraní na Ukrajinu z ČR fungují dobře, shodli se ministr zahraničí Lipavský a šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

9:30 - V pondělí získalo v Česku dočasnou ochranu 1291 uprchlíků z Ukrajiny, asi o 45 méně než před týdnem. Celkem už víza dostalo 400 402 běženců.

8:25 - Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela věří, že se ministři EU shodnou na kompromisním plánu omezení spotřeby plynu. Podle komisařky Simsonové Rusko dodávky omezuje kvůli politice.

7:19 - Ruská armáda učinila menší pokroky v jižním směru na Bachmut u vuhlehirské elektrárny. Z ní se patrně po dvou měsících stáhli ukrajinští vojáci, uvedl Institut pro studium války (ISW).

Rusko postupuje jižně od Bachmutu, získalo vuhlehirskou elektrárnu

Evropa

5:55 - Členské státy EU se shodly na plánu pro omezení spotřeby plynu a podmínkách vyhlašování plynové nouze, uvedla DPA. Dohodu musí nyní schválit ministři.

21:45 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odvolal místopředsedu bezpečnostní rady Ruslana Demčenka, který se ocitl v centru skandálu kolem lobbingu ve prospěch Ruska. Informoval o tom deník Ukrajinska pravda s odkazem na výnos zveřejněný na stránkách prezidentské kanceláře. Odvolán hlavou státu byl dnes také velitel armádních speciálních jednotek.

21:10 - Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 80 procent. Na Twitteru to v pondělí uvedl premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je to rekordní úroveň. Česko tak dosáhlo hranice, na kterou musí státy Evropské unie zásobníky naplnit do letošního listopadu.

Fiala: Zásobníky plynu v ČR jsou už plné z 80 procent

Domácí

20:43 - Jednotlivé ruské jednotky podle ukrajinského velení dosáhly částečného úspěchu u Vuhlehirské tepelné elektrárny, druhé největší na Ukrajině.

20:30 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velitele sil speciálních operací AFU Hryhorije Halahanu. Do jeho funkce byl jmenován Viktor Chorenko.

19:46 - Zástupci polského ministerstva zahraničí se již nebudou účastnit setkání a akcí s diplomaty Ruska a Běloruska. Oznámil to náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jablonski 25. července ve vysílání Polského rozhlasu 24.

18:44 - Ropa zdražuje. Přispívá k tomu mimo jiné mírné oslabení dolaru. Vzhůru ceny suroviny tlačí také obavy z nedostatku dodávek, směrem dolů pak očekávání, že růst úrokových sazeb ve Spojených státech oslabí poptávku po pohonných hmotách.

17:49 - Počet víz dočasné ochrany, které Česko vydalo uprchlíkům zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu, dosáhl 400 000. Po dnešním zasedání ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

17:03 - Ruský plynárenský gigant Gazprom ve středu odstaví z provozu další turbínu plynovodu Nord Stream 1 kvůli údržbě. Dodávky plynu se tak dále sníží na 33 milionů metrů krychlových denně, oznámila ruská společnost.

Dodávky plynu od Gazpromu klesnou dnes na 20 procent

Ekonomika

16:37 - Německo začíná s dodávkami samohybných protiletadlových systémů Flakpanzer Gepard. První tři obdržela Ukrajina v pondělí, ozbrojené síly už je mají k dispozici. V první várce by jich mělo dorazit 15, celkově 30, uvedl ukrajinský server Evropska pravda s odkazem na ministra obrany Oleksije Reznikova.

Na Ukrajinu dorazily první gepardy z Německa

Válka na Ukrajině

15:59 - Rusko, které 24. února napadlo Ukrajinu a od té doby proti ní vede útočnou válku, Ukrajince obvinilo z válečných zločinů. V pondělí zveřejněné předběžné závěry vyšetřovací komise podle serveru RT svědčí o tom, že se Ukrajinci dopustili „zločinů proti míru a lidskosti“.

Rusko obvinilo Ukrajinu z válečných zločinů

Válka na Ukrajině

15:28 - Eurovizi 2023 bude hostit Spojené království, potvrdili organizátoři hudební soutěže. Ukrajinci jakožto úřadující vítězové se budou na pořádání podílet.

15:02 - Věřitelé ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz patrně odmítnou návrh na dvouleté zmrazení splátek jejího dluhu, uvedla firma.

14:45 - Po raketovém útoku na Oděsu vzrostla cena pšenice na burze v Chicagu na 7,86 USD za bušl (6930 Kč za tunu). Proti pátku je to růst o čtyři procenta.

14:14 - Siemens Energy předal ruskému Gazpromu dokumentaci k opravené turbíně, která je nutná k provozu plynovodu Nord Stream 1, oznámil ruský podnik.

Turbína pro Nord Stream 1 by brzy mohla dorazit do Ruska, Siemens dodal dokumentaci

Ekonomika

14:07 - Série tajemných úmrtí ruských oligarchů a špičkových manažerů pokračuje. Tentokrát podle webu MailOnline prezident Vladimir Putin za záhadných okolností přišel o významného konstruktéra zbraní. Díky jeho práci a nadání má ruská armáda stovku typů zbraní, které nyní využívá v bojích na Ukrajině.

Smrt ruského konstruktéra halí tajemství

Válka na Ukrajině

13:56 - Desetitisíce lidí, kteří z Doněcké oblasti utekli z blízkosti bojové fronty, se vracejí zpět navzdory tomu, že boje v oblasti nadále zuří. Nemohou si totiž dovolit žít na bezpečnějších místech, píše agentura AFP.

Evakuovaní Ukrajinci se vrací domů na bojovou linii. Na život v bezpečí už nemají peníze

Evropa

12:50 - Některé ruské informační zdroje upozorňují na pomalý postup ruské armády na Ukrajině a na úspěšné zásahy raketometů HIMARS na logistické a vojenské cíle Rusů. S odkazem na telegramovou stránku Moscow Calling na to upozorňuje Institut pro studium války (ISW).

Nic nepůsobí Rusku větší problémy než HIMARS

Evropa

11:53 - Ukrajinské síly zničily pomocí amerických raketometů HIMARS na 50 ruských skladů munice, uvedlo podle Reuters ukrajinské ministerstvo obrany.

11:43 - Ruské síly zničily v Chmelnycké oblasti na západní Ukrajině překladiště s municí do amerických raketometů HIMARS, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

11:08 - Při ostřelování města Čuhujiv jihovýchodně od Charkova utrpěli zranění dva lidé a další jsou možná ještě pod troskami zřícených budov, uvedl zástupce šéfa policie Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Raketový útok v Čuhujivu podle něj zasáhl mimo jiné kulturní dům, pod nímž se před ostřelováním skrývali civilisté.

11:00 - Šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin uvedl, že Moskva obvinila 92 členů ukrajinských ozbrojených sil z údajných zločinů proti lidskosti a navrhuje vznik nového mezinárodního tribunálu.

OSN podle něj „ovládá Západ“, jenž podporuje Ukrajinu, a proto chce na vytvoření soudu spolupracovat s ruskými partnery v organizacích, jako je postsovětské Společenství nezávislých států (SNS) nebo Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Podílet by se na něm měly i země jako Sýrie, Írán nebo Bolívie, řekl Bastrykin.

10:12 - Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila operaci ukrajinské vojenské rozvědky, jejímž cílem údajně bylo získat do ukrajinské armády ruské letce a především se zmocnit ruských armádních letounů. S odvoláním na FSB to napsaly ruská agentura Interfax a další prokremelská média.

8:50 - Jeden z amerických občanů, kteří nedávno padli na Ukrajině, byl identifikován jako Luke Lucyszyn, zabitý byl v bitvě v Doněcké oblasti. S odvoláním na jeho matku to oznámila stanice CNN. Americké ministerstvo obrany v sobotu potvrdilo smrt dvou Američanů, kteří bojovali s ukrajinskými jednotkami na Donbasu.

7:26 - Ukrajinská armáda zlikvidovala velitelské a pozorovací stanoviště 785. odřadu ruských sil, dva sklady s municí a protitankový raketový komplex Fagot, píše Ukrajinska pravda.

6:00 - V Charkově bylo slyšet více než 20 explozí, výbuchy hlásí i z Mykolajivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám