Hlavní obsah

Evakuovaní Ukrajinci se vrací domů na bojovou linii. Na život v bezpečí už nemají peníze

Desetitisíce lidí, kteří z Doněcké oblasti utekli z blízkosti bojové fronty, se vracejí zpět navzdory tomu, že boje v oblasti nadále zuří. Nemohou si totiž dovolit žít na bezpečnějších místech, píše agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaní Ukrajinci se vracejí do Doněcku, došly jim peníze na život v bezpečnějších oblastechVideo: AP

 
Článek

Mnozí evakuovaní popisují, že se v relativně bezpečnějších místech Ukrajiny necítí vítaně. Pro mnohé je problémem také nedostatek peněz na nový začátek.

Karina Smulska se vrátila do Pokrovsku měsíc po evakuaci. V jejím rodném městě jí nabídla práci servírky znovu otevřená restaurace. Je jí sice pouhých 18 let, ale její příjem živí celou rodinu. „Lidé chtějí být doma. V místech, odkud pocházejí, ve svých bytech, domech,“ vysvětlila pro AFP důvod svého návratu.

Riskují životy

Do města Pokrovsk se už vrátilo kolem 70 procent evakuovaných, tvrdí úřad starosty. Podobné je to v Kramatorsku, který je ještě blíž frontové linii.

Úředníci tvrdí, že po ruské invazi zůstalo ve městě kolem 50 tisíc obyvatel z původních 220 tisíc. Lidé se začínají vracet a počet obyvatel stoupá, v současné době je na 68 tisících.

Ukrajina může za devět měsíců z přístavů vyvézt až 60 milionů tun obilovin

Evropa

Vysídlenci, kteří se vracejí do svých domovů poblíž frontové linie, ale riskují své životy. Agentura AFP přináší jeden příběh za všechny.

Pětatřicetiletá Anna Protšenková z Pokrokovska zemřela pouhé dva dny poté, co se vrátila. Původně udělala to, co jí nařídily úřady. Když se ruské síly přiblížily, evakuovala se z Doněcké oblasti.

Ale začít nový život jinde se jí nepovedlo, a navíc to bylo prý drahé. Vydržela dva měsíce a vrátila se domů. Zabila ji raketa před domem, kde bydlela. Její matka ji nalezla umírat pod hrušní, kde původně trávila odpoledne. Než dorazil její otec, zemřela.

 Vlaky s navrátilci jezdí denně

Vlaky s evakuovanými, kteří se vracejí do Doněcké oblasti, jezdí každý den. Jsou obsazené, ačkoliv si lidé jízdenku musí, na rozdíl od předchozí evakuace, platit.

Pro návrat do vesnice Malotaranivka u města Kramatorsk se rozhodla i dvaaosmdesátiletá Tamara Marková se svým synem Mykolou Riaskovem. V červenci byli evakuováni, ale v centrálním městě Dněpro strávili pouhých pět dnů. Úředníci tam totiž rozhodli, že matka se synem budou rozděleni.

Tamaru chtěli přesunout do pečovatelského domu a jejího syna do domova pro invalidy, protože je po mrtvici ochrnutý na levou stranu těla. Pro matku i syna takové řešení nepřicházelo v úvahu, a tak se rozhodli vrátit zpět domů.

Ukrajina se snažila naverbovat naše piloty, tvrdí ruská tajná služba

Evropa

„Když zazní siréna, ukryjeme se u sousedů, dokud nálet neskončí. Humanitární pomoc dostaneme jednou měsíčně, to nám stačí. Před zimou nám pomohou sousedé zakrýt okna plastovou fólií, vymést komín a připravit kamna,“ popisuje Marková.

Stěžuje si však na nedostatečnou pomoc od státu a tvrdí, že život za éry Sovětského svazu byl mnohem jednodušší. Nechápe ale ani postup ruského prezidenta. „Putin je úplně šílený. Nechápu, proč si ho nechávají. Rozbil svou zemi, obětoval životy tolika mladých lidí,“ říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám