Hlavní obsah

Dodávky plynu od Gazpromu klesnou dnes na 20 procent

• Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom omezí ve středu dodávky plynu na 33 milionů metrů krychlových denně, oznámila ruská společnost. Plynovod tak bude využit jen na pětinu své kapacity. Gazprom to zdůvodnil technickými problémy s turbínami, podle Německa jde o politické rozhodnutí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Dosud byl provoz plynovodu omezen na zhruba 40 procent kapacity a dodávky se pohybují kolem 67 milionů metrů krychlových denně.

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro transport ruského plynu do Evropské unie. Jeho maximální kapacita činí až 167 milionů metrů krychlových denně.

Potíže s turbínami? 

Gazprom odůvodňuje pokles dodávek technickými potížemi souvisejícími s kompresorovou turbínou, kterou partnerská německá společnost Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a kvůli sankcím měla problémy s jejím vrácením.

Turbína je ovšem na cestě do Ruska, nyní se zřejmě nachází v Německu, které je údajně připraveno ji Gazpromu poslat, čeká jen na pokyny, kam. Ruský gigant bez bližších podrobností uvedl, že dostal dokumentaci, ale přetrvávají některé problémy.

Turbína pro Nord Stream 1 by brzy mohla dorazit do Ruska, Siemens dodal dokumentaci

Ekonomika

Ve středu se má od šesti hodin ráno kapacita v ruské kompresorové stanici Portovaja kvůli údržbě další turbíny snížit na 33 milionů metrů krychlových denně.

EU opakovaně obvinila Rusko, že se uchyluje k energetickému vydírání. Snížení dodávek na pětinu kapacity způsobí, že země napojené na plynovod nebudou schopné plnit své cíle při doplňování zásobníků plynu před zimou.

Vytápění o stupeň méně. EU se dohodla, jak snížit spotřebu plynu

Ekonomika

Státy EU se proto v úterý dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu. Ministři energetiky schválili upravený návrh Evropské komise, který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent.

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro transport ruského plynu do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám