Hlavní obsah

Rusko se stáhne z ISS. Postaví si prý vlastní vesmírnou stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko se po roce 2024 stáhne z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem to řekl nový šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Jurij Borisov. Informovala o tom v úterý agentura Interfax s tím, že Rusové chtějí vybudovat vlastní orbitální stanici.

Foto: Handout, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

„Samozřejmě budeme plnit všechny naše závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí o odchodu z této stanice po roce 2024 bylo přijato,“ konstatoval Borisov.

„Věřím, že do té doby začneme vytvářet ruskou orbitální stanici,“ dodal.

Italka a Rus vylepšovali u ISS robotickou ruku, kterou chtěl Rogozin zrušit

Věda a školy

Vybudování ruské orbitální stanice (ROSS) bude podle něj hlavní prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky.

To vše sdělil jako odpověď na tuto Putinovu otázku: „Jaká je naše představa o budoucnosti pilotovaných kosmických letů a co je třeba v blízké době udělat?“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS řekl, že rozhodnutí Ruska odstoupit z projektu ISS po roce 2024 bylo přijato už dříve. Podle agentury AP Borisovovo prohlášení potvrdilo předchozí vyjádření ruských představitelů o záměrech Moskvy opustit ISS po tomto roce.

Dohoda s NASA

Zástupci Roskosmosu v červenci oznámili, že uzavřeli s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) dohodu o letech integrovaných posádek v amerických a ruských kosmických lodích. Kosmonautka Anna Kikinová se díky tomu stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru zamířit letos na podzim.

Roskosmos se dohodl na další spolupráci s NASA

Svět

„Cílem dohody je, aby v případě mimořádné situace související se zrušením nebo významným odložením startu ruské či americké vesmírné lodi byla na ISS zajištěna přítomnost alespoň jednoho kosmonauta Roskosmosu a jednoho astronauta NASA,“ upřesnila ruská agentura.

Stalo se tak poté, co Putin odvolal šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina, který v poslední době v souvislosti s protiruskými sankcemi vyvolanými válkou na Ukrajině adresoval Západu sérii výhrůžek týkajících se vesmírné spolupráce. Šéf Kremlu do čela jmenoval dosavadního vicepremiéra Borisova.

Putin odvolal šéfa Roskosmosu Rogozina

Evropa

Navzdory vypjaté situaci na Zemi sedm obyvatel ISS podle agentury AP opakovaně tvrdilo, že spolu na oběžné dráze vycházejí dobře, stejně jako řídící týmy v americkém Houstonu a Moskvě.

Současné osazenstvo orbitálního komplexu tvoří Američané Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren, Rusové Oleg Artěmjev, Sergej Korsakov a Denis Matvějev a Italka Samantha Cristoforettiová.

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanské oblasti

Věda a školy

Kontroverzi ale vzbudilo, když na začátku července ruští kosmonauti oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami. Roskosmos zveřejnil snímky, na nichž ruská posádka pózuje s vlajkami proruských –⁠ luhanských i doněckých –⁠ separatistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám