Hlavní obsah

Turbína pro Nord Stream 1 by brzy mohla dorazit do Ruska, Siemens dodal dokumentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Siemens Energy v neděli předala ruskému plynárenskému gigantu Gazprom potřebnou kanadskou dokumentaci k přepravě turbíny pro plynovod Nord Stream 1. Uvedl to ruský list Kommersant. Jakmile turbína z Kanady dorazí, bude v plynovodu nainstalována a dodávky budou probíhat v odpovídajících objemech, sdělil Kreml.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Turbína na své cestě z Kanady minulý týden uvázla v Německu. Podle Gazpromu právě kvůli nedodaným dokumentům ze strany Siemensu, podle zdrojů agentury Reuters zase Rusko neposkytlo potřebné informace k přepravě.

V důsledku těchto průtahů se v sobotu turbína nestihla naložit na trajekt z Kolína do Helsinek, uvedl Kommersant s tím, že by mohla být dodána v nejbližších dnech, pokud si Siemens s Gazpromem veškeré potřebné dokumentace vymění.

Moskva v pondělí informovala, že jakmile turbína do Ruska dorazí, bude v plynovodu zpět nainstalována. Dodávky plynu směrem do Evropy by pak měly proudit „v odpovídajících objemech", řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Turbína pro Nord Stream 1 zůstává v Německu. Rusové její přepravu brzdí

Ekonomika

„Turbína bude instalována po dokončení všech formalit... A plyn bude čerpán v odpovídajících objemech, které jsou technologicky možné,“ citovala Reuters Peskova.

Dodávky byly obnoveny

Rusko v červnu snížilo průtok plynovodem Nord Stream 1 na 40 procent kapacity zařízení. Zdůvodnilo to právě opožděným návratem turbíny z běžné údržby v Kanadě. Západní sankce znemožnily návrat turbíny do ruské kompresorové stanice Portovaja, Kanada pak musela udělit zvláštní výjimku, aby umožnila dodání turbíny do Německa.

Expert: Úspora 15 procent osvobodí EU od ruského plynu

Ekonomika

Minulý čtvrtek navíc skončila desetidenní odstávka plynovodu, která probíhá kvůli údržbě každoročně. Evropa se obávala, že Rusko situace využije a dodávky neobnoví. To se nakonec nepotvrdilo, plyn však od té doby znovu proudí jen na 40 procent maximální kapacity.

Plynovod Nord Stream 1 vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro vývoz ruského zemního plynu do Evropské unie. Z Německa jsou na Nord Stream 1 navázány plynovody do dalších zemí Evropské unie, včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám