Hlavní obsah

Samozvaná Doněcká lidová republika chce referendum o připojení k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé proruské samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), která se rozkládá na východě Ukrajiny, by mohli v září v referendu rozhodovat o připojení k Rusku. Podle agentury TASS to ve středu uvedl zastupitel separatistického útvaru Alexandr Kofman.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatitstů u Novoazovsku

Článek

Kofman také poznamenal, že by bylo dobré uspořádat referendum v DNR ve stejný den jako sousední samozvaná Luhanská lidová republika (LNR). Hlavním úkolem proruských sil je ale podle zastupitele nejprve „osvobodit“, tedy obsadit celou ukrajinskou Doněckou oblast.

Rusko invazi na Ukrajinu označuje za speciální vojenskou operaci, jejímž cílem je Ukrajinu denacifikovat a demilitarizovat, tak aby nepředstavovala pro Moskvu bezpečnostní hrozbu. Kyjev a Západ tato tvrzení odmítají s tím, že jde jen o záminku pro získání ukrajinského území.

Agentura Bloomberg dříve s odkazem na zdroje uvedla, že Kreml připravuje referenda nejenom v oblastech kontrolovaných separatisty, ale i na nově okupovaných ukrajinských územích. Hlasovat by se podle ní mělo v Doněcké, Luhanské oblasti na východě země a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Referenda se mají podle dvou anonymních zdrojů Bloombergu uskutečnit do letošního 15. září.

Pro 84 procent Ukrajinců jsou územní ústupky Rusku nepřijatelné

Evropa

Jde o pětinu ukrajinského území

Pokud Rusko anektovalo území, která nyní okupuje, získalo by pod svou kontrolu zhruba pětinu Ukrajiny, napsal ruskojazyčný server BBC.

Před chystanými referendy v územích, nad kterými ruská vojska získala kontrolu, varuje také Kyjev. Ruskem dosazený představitel Chersonské oblasti Kirill Stremousov na konci června uvedl, že místní správa už připravuje hlasování, v němž obyvatelé Chersonské oblasti zvolí připojení k Rusku. V Luhanské oblasti připravují podle listu Ukrajinska pravda hlasování učitelé z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám