Hlavní obsah

Klára Dostálová

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Vystudovaná ekonomka Klára Dostálová je odbornicí na dotace a evropské fondy. Před vstupem do EU se podílela na přípravách na dotační pobídky v Královéhradeckém kraji. Založila krajské Centrum evropského projektování a deset let jej řídila. Mezi lety 2014 až 2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj a po volbách 2017 se stala ministryní ve vládě Andreje Babiše.

Klára Dostálová se narodila 13. března 1971 v Praze. Vystudovala jazykovou základní školu a pražské gymnázium Nad Štolou. Vysokoškolská léta trávila na Vysoké škole ekonomické, kde vystudovala podnikový marketing a management.

Postupně procházela podnikovou sférou a nakonec se usadila ve státní správě na sekretariátu Regionální rady územního celku Severovýchod. Pomáhala s přípravami na vstup do Evropské unie. V roce 2004, kdy Česká republika do EU vstoupila, založila Centrum evropského projektování, které poskytuje poradenství v oblasti dotací, veřejných zakázek, projektového řízení a rozvoje.

Centrum řídila deset let, které ji pomohly stát se odbornicí na dotační politiku EU.

Z náměstkyně rovnou poslankyní 

V roce 2014 se stala náměstkyní ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové. Na pozici vydržela i poté, co se Jourová stala eurokomisařkou a nahradila ji Karla Šlechtová. Hlídala evropské fondy a dohlížela na fungování operačních programů. Později si k agendě přibrala i oblast regionálního rozvoje.

V roce 2016 se rozhodla kandidovat s podporou ANO do zastupitelstva Královéhradeckého kraje. I když post obdržela, v dubnu 2017 na něj musela rezignovat pro neslučitelnost s pozicí náměstkyně ministra.

Funkce ji zanikla volbami do Poslanecké sněmovny 2017. V nich kandidovala jako nestranický lídr ANO v Královéhradeckém kraji. Se ziskem 5237 preferenčních hlasů obdržela poslanecký mandát.

Díky zkušenostem, které získala v oblasti Evropských dotací, nebylo překvapením, když ji Andrej Babiš zvolil ve svém menšinovém kabinetu za ministryni pro místní rozvoj namísto Karly Šlechtové, která zamířila do čela obrany. Prezident ji spolu s celou vládou jmenoval 13. prosince 2017.

Vláda sice důvěru nezískala, ale Dostálová zasedla jako ministryně pro místní rozvoj i v druhé vládě Andreje Babiše, které byla vyslovena důvěra 12. července 2018.

V listopadu 2018 zasahovali u Dostálové doma policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Domovní prohlídka, při které policisté zabavili pracovní počítač ministryně, navazovala na zásah policie na ministerstvu pro místní rozvoj a v agentuře CzechTourism kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání zakázek.

Dostálová se dostala do hledáčku policistů kvůli jejímu předchozímu působení na ministerstvu jako náměstkyně. Koncem září 2019 policie začala kvůli některým zakázkám zadaným agenturou CzechTourism stíhat deset lidí, mezi nimi i bývalého manažera jednoho z odborů centrály CzechTourism. Většina z nich proti stíhání podala stížnost. Dostálovou policisté nadále prověřují.

Sama Dostálová se hají tím, že si není vědoma žádných pochybení a žádný úplatek nevzala, ani neovlivňovala zakázky. Uvedla také, že policisté ji navrátili zabavený počítač. 

Dostálová je vdaná a má dvě děti. Dlouhodobě žije v Hořicích na Jičínsku.

Články k tématu