Hlavní obsah

Čas. Dostálová ve Sněmovně vypnula Babišovi mikrofon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez zvláštních ohledů se vůči svému stranickému šéfovi Andrej Babišovi ve středu ve Sněmovně zachovala místopředsedkyně dolní komory Klára Dostálová (ANO). Babiš nedodržel dvouminutovou lhůtu na faktickou poznámku a nereagoval na upozornění, že přetahuje, a tak mu Dostálová, jež schůzi řídila, vypnula mikrofon.

Dostálová vypnula Babišovi mikrofonVideo: psp.cz

 
Článek

Ve středu odpoledne se v Poslanecké sněmovně konala z popudu opozičního hnutí ANO mimořádná schůze k migrační reformě EU, kterou za Česko podpořil minulý týden ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Šéf nejsilnější opoziční strany Babiš měl několik vystoupení, v nichž tvrdě kritizoval jak Rakušana, tak i premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu. „Solidarita nemůže být povinná. Podstata nového návrhu migrační politiky EU je nesmyslná. Vždyť vy jste vůbec nepochopil, o co jde. Vy vůbec nevíte, o čem mluvíte,“ rozčiloval se Babiš u sněmovního pultíku na adresu Rakušana.

Bylo to během diskuse, která probíhala v rámci faktických poznámek, což je formát, kdy na sebe poslanci mohou v dvouminutové lhůtě reagovat.

Opozice grilovala Rakušana kvůli migrační reformě EU

Domácí

Když Babiš po uplynutí dvou minut svůj proslov nezakončil a pokračoval, místopředsedkyně Sněmovny Dostálová jej dvakrát upozornila slovy „čas, pane poslanče“, aby řečniště opustil.

Babiš ovšem pokračoval dál: „Nikdo nemá chodit ilegálně do Evropy. Nejsou tady vítá…“ Větu už nestihl na mikrofon dokončit, jelikož mu Dostálová v souladu s jednacím řádem Sněmovny odebrala vypnutím mikrofonu slovo.

Babiš - již bez zapnutého mikrofonu - větu dořekl a odebral se do své poslanecké lavice. A z části sálu, kde sedí poslanci vládní koalice, se ozval potlesk.

Pro Babiše to není první případ, kdy mu ve Sněmovně vypnuli mikrofon. V roce 2019 mu stejným způsobem odebral slovo předsedající Pirát Vojtěch Pikal (Piráti), když se Babiš - tehdejší premiér - při interpelacích nedržel tématu. Na vypnutí mikrofonu došlo i letos v březnu, když se Babiš domáhal slova při schůzi ke spornému snížení valorizace důchodů.

Březnová schůze. Babiš nechtěl ve Sněmovně opustit řečnický pultíkVideo: psp.cz

Babiš a další nemusejí do Sněmovny klidně chodit vůbec. Přinutit je nelze

Domácí

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout Okamuru

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám