Hlavní obsah

Sněmovna zrušila pozice odborných náměstků, budou jen političtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstci na ministerstvech a Úřadu vlády zřejmě budou výhradně političtí a jejich počet bude moci být neomezený. Počítá s tím novela zákona o státní službě, kterou v pátek schválila Sněmovna. Z dosavadních odborných náměstků se pak stanou vrchní ředitelé sekcí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Schůze Sněmovny. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka.

Článek

Zákon podpořilo 86 ze 160 přítomných poslanců, proti bylo 74 zákonodárců z řad opozičního ANO a SPD.

„Potřebujeme zákon o státní službě, který bude pružnější a který umožní otevřít klíčové funkce lidem ze soukromé sféry. Pro klíčové role musíme být schopní vytvořit konkurenceschopné podmínky,“ uvedl k novele na plénu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Novela totiž dále počítá s tím, že vrchní ředitelé sekcí se budou muset o místo ucházet každých 5 let. Zákon má také zjednodušit a zrychlit výběrová řízení, nově nebudou muset být vícekolová.

Poslanci řešili rozpočet: Je to PR, zlobila se Schillerová. Jste královna Instagramu, opáčil Stanjura

Domácí

Zavedení neomezeného množství politických náměstků kritizovala na plénu Sněmovny opozice.

„Schvalovat neomezený počet náměstků? Znovu bych apelovala na zdravý rozum,“ řekla například na plénu bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

A přidal se k ní i šéf SPD Tomio Okamura. „Vaši spolustraníci, kteří si těžko hledají místo v soukromém sektoru, na to už netrpělivě čekají. Chtějí se přisát na rozpočet, z toho musí být občanům už šoufl,“ zlobil se.

Zákon nyní posoudí Senát, pokud ho schválí, dostane ho na stůl prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám