Hlavní obsah

Středula zneužil demonstranty na kampaň. Sbíral podpisy, říká Pekarová Adamová

Šéf odborů Josef Středula zneužil podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) demonstranty na svoji prezidentskou kampaň. Řekla to v neděli v Partii na CNN Prima News s tím, že se jí to nelíbí. Z nízké účasti je pak podle ní Středula zklamaný.

Foto: Novinky

PoliTalk Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Jsou důkazy, že tam byl sběr podpisů pro kandidaturu Josefa Středuly, takže se dá zcela jednoznačně říct, že to zneužití demonstrantů k tomuto účelů tady je. Mně se to nelíbí,“ prohlásila k sobotní demonstraci šéfka TOP 09.

Přímo na pražském Václavském náměstí, kde se demonstrace konala, Středulovy petiční stánky sice nebyly, podle zpravodajky ČTK ale jeden byl u Hlavního nádraží, odkud část demonstrantů přicházela. Protestu se také účastnili stoupenci ČSSD, kteří přišli s transparentem podporujícím Středulovu kandidaturu.

V centru Prahy se opět demonstrovalo. Odbory svolaly protest proti chudobě

Domácí

Podle Pekarové Adamové je to neférové k ostatním kandidátům. „Všichni jsou povinni vykazovat náklady na kampaň, úřad by na to měl dohlédnout. Ve své podstatě využívá své funkce,“ míní.

Na sobotní demonstraci dorazilo pak méně lidí než na předchozí protivládní protesty. „Myslím, že je (Středula) z účasti ale zklamaný,“ řekla k tomu Pekarová Adamová.

Dostálová: Situace není utěšená

V diskusním pořadu s ní v neděli debatovala exministryně a poslankyně ANO Klára Dostálová. Také podle ní mohla být nízká účast spojena spíše s tím, že demonstraci organizoval kandidát na prezidenta.

„Rozhodně si nemyslím, že by zaměstnanci byli spokojeni. Chodí velké davy lidí, kteří vyjadřují svou nespokojenost. Situace není utěšená,“ uvedla bývalá ministryně.

Sobotní demonstrace se podle policie zúčastnily „jednotky tisíc“ lidí.

Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za „Česko na 1. místě“. Hymnu zpíval Ortel

Domácí

„Pořádaly to odbory – ne všichni byli odboráři –, a navíc to mohlo být spojené s kandidaturou jednoho z nich, k čemuž se lidé připojit nechtěli,“ dodala.

Odbory v čele se Středulou se na demonstraci vymezily proti vládě, která podle nich dělá málo pro pomoc lidem v době vysoké inflace a její kroky přicházejí pozdě. Vyzvaly ke zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek, zamezení dalšího poklesu reálných platů a zastropování cen potravin či pohonných hmot.

Poslední požadavek v neděli Pekarová Adamová odmítla, podle ní by stát měl do trhu zasahovat jen výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám