Hlavní obsah

ANO navrhlo na místopředsedkyni Sněmovny Dostálovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO navrhlo do vedení Sněmovny bývalou ministryni Kláru Dostálovou. Vystřídat by mohla Janu Mračkovou Vildumetzovou, která na funkci rezignovala k 30. září kvůli kontaktům jejího manžela s obviněným v kauze Dozimetr Zakaríou Nemrahem. Svého kandidáta má i hnutí SPD, to chce na post dosadit svého předsedu Tomia Okamuru. Podle zástupců vládních klubů je ale místo vyhrazené ANO.

Foto: ČTK

Klára Dostálová

Článek

Dostálová zastávala ve vládě expremiéra Andreje Babiše post ministryně pro místní rozvoj. Dříve byla ve stejném resortu také náměstkyní. Nyní stojí v čele sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Volba místopředsedy Sněmovny by se mohla uskutečnit za zhruba dva týdny.

Také hnutí SPD bude navrhovat na uvolněné místo ve vedení svého kandidáta. „Bylo parlamentní tradicí, že se vedení Sněmovny volilo podle volebních výsledků. Hnutí SPD by tak na jednoho předsedu měli právo, obzvlášť pokud mají čtyři Piráti vlastního místopředsedu. Nás je dvacet,“ řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Přála bych si, aby politika nebyla svinstvo, říká odstupující Mračková Vildumetzová

Domácí

„Bude to pan předseda Tomio Okamura. Už to zastával, umí to. Všichni s jeho vedením byli spokojeni,“ oznámil.

Hnutí SPD ale se svojí volbou nejspíš neuspěje, volné místo je vyhrazeno hnutí ANO, jak potvrdil Novinkám šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Mračková Vildumetzová na post rezignovala kvůli tomu, že obviněný podnikatel v kauze Dozimetr Zakaría Nemrah byl svědkem na její svatbě a je i kmotrem jejího syna. Několikrát uvedla, že má svědomí čisté.

Kauza Dozimetr, která se točí kolem pražského magistrátu, stála funkci již několik politiků. Skončil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který je uprostřed celé kauzy. Z ministerstva školství kvůli kontaktům s obžalovaným podnikatelem Michalem Redlem odešel zase Petr Gazdík (STAN). A na funkci rezignoval i předseda Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek.

Výběr článků

Načítám