Hlavní obsah

Žádný bianco šek, zpochybnil Vondra právo STAN na eurokomisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Europoslanec ODS a lídr kandidátky Spolu do evropských voleb Alexandr Vondra zpochybnil, že by koalice Spolu slíbila STAN, že jim schválí kandidáta na eurokomisaře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Vondra

Článek

„V době, kdy se tato neformální dohoda uzavírala, jsem u toho nebyl. Vím od premiéra, že tu byl slib, že koalice Pirátů a STAN, která tehdy existovala, má právo nominovat, nikoliv jmenovat, eurokomisaře,“ uvedl Vondra v pořadu Partie na Primě. „Nevnímám to jako bianco šek, že můžou navrhnout, koho chtějí, a všichni to vesele odsouhlasí,“ uvedl Vondra. Nominaci na eurokomisaře musí schválit vláda. U STAN se nejčastěji mluví o jedničce eurokandidátky, ekonomce Danuši Nerudové, případně o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi.

Další roztržka v koalici? ODS chce porušit dohodu na eurokomisaři, tvrdí Farský ze STAN

Eurovolby

„Důležité je, na jaké si sáhneme portfolio, aby s námi nevymetli jako doposud: buď jsme dostali něco, co nemělo žádný vliv, nebo jsme dělali špinavou práci za jiné,“ řekl lídr kandidátky. „Abychom dostali silné portfolio, musí to být někdo, kdo má vliv, zná prostředí v Bruselu a umí se tam pohybovat. Musí to být někdo, koho oni znají, a u paní Nerudové si nejsem úplně jistý,“ poznamenal Vondra. „Nerudová by asi měla mít schopnost si vybrat, jestli chce to, nebo tamto,“ dodal.

Dostálová: STAN chce podvést voliče

Už dříve se objevily spekulace, že ODS chce navzdory dohodě nominovat svého vlastního kandidáta na eurokomisaře, ekonoma Marka Moru. Bývalý viceguvernér centrální banky a současný náměstek na ministerstvu financí by kritéria, o nichž Vondra mluvil, splňoval: dlouho totiž působil přímo v Bruselu. V letech 2010 až 2015 pracoval jako vedoucí kanceláře generálního tajemníka Rady EU a od roku 2015 byl ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady EU.

S Vondrou se na tomto bodě shodla i jednička opozičního ANO do europarlamentu, místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. „Kdo známe bruselské prostředí, víme, že silná portfolia získávají bývalí premiéři či ministři. STAN by měl legitimně říci, že paní Nerudová má zaječí úmysly. Pokud se stane eurokomisařkou, nebude v EP zastupovat své voliče, na její místo přijde náhradník. Je to podvod na voličích,“ uvedla Dostálová.

„Bianco šek určitě ne, ale právo nominovat ano. A naše nominace bude tak kvalitní, že koalice Spolu nebude mít problém povolební slib stvrzený premiérem dodržet,“ vyjádřil se pro Novinky místopředseda STAN Jan Farský, který je dvojkou na eurokandidátce Starostů. Farský nevidí rozpor v tom, že Nerudová kandiduje do europarlamentu, ale zároveň by ráda zasedla v Evropské komisi.

„Skoro čtvrtina současných eurokomisařů byla vybrána ze zvolených europoslanců a europoslankyň. Tito lidé prošli demokratickým testem volby,“ uvedl Farský. „Pokud někdo kritizuje Evropskou komisi jako nikým nevolené úředníky, neměl by se zároveň pozastavovat nad tím, že Danuše Nerudová chce jako potenciální kandidátka na post eurokomisařky získat ve volbách silný mandát od lidí,“ dodal.

SPD chce v eurovolbách vysát voliče ODS

Eurovolby

Reklama

Výběr článků

Načítám