Hlavní obsah

Charanzová váhá, zda chce ještě za ANO do europarlamentu. Zájem má Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO už začalo podle prvního místopředsedy Karla Havlíčka připravovat program i eurokandidátku. „Krajští předsedové dostali za úkol do konce června připravit své kandidáty, o kterých bude diskutovat předsednictvo,“ řekl Právu Havlíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová

Článek

Na dotaz, zda by se mu líbila znovu v čele Dita Charanzová, která je místopředsedkyní EP, uvedl, že nemá žádné preference. Podle informací Práva Charanzová ještě není rozhodnutá, zda bude obhajovat. Naopak zájem má místopředsedkyně Sněmovny a exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Voleb bych se zúčastnila velmi ráda,“ řekla HN.

Na volby se chystá i opoziční SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura Právu řekl, že krajské organizace mají čas do podzimu, aby našly vhodné kandidáty, z kterých pak vybere celostátní vedení. Očekává, že by mohl obhajovat europoslanec Ivan David. „Musí se vyjádřit a pak o tom proběhne diskuse,“ sdělil Právu Okamura.

Druhý europoslanec za SPD Hynek Blaško mandát obhajovat nebude. Podle Okamury neunesl, že SPD ho nenominovala do prezidentské volby, a z hnutí odešel.

Obhajobu mandátu podle informací Práva zvažuje i europoslankyně Radka Maxová, která byla zvolena za hnutí ANO. V průběhu volebního období ale z Babišova hnutí odešla a v europarlamentu zůstala jako nezávislá s podporou ČSSD, která tak získala jeden euromandát.

Eurovolby dělí Spolu. Rozkmotří se?

Domácí

Výběr článků

Načítám